Slabeşte socializând mai mult

Cercetările recente au scos la iveală o modalitate neaşteptată care spijină eliminarea excesului de greutate: socializarea cât mai intensă.  Citeşte mai multe în cele ce urmează:

Studiile din ultima perioadă ale cercetătorilor au demonstrat faptul că o viaţă socială cât mai activă favorizează scăderea considerabilă a greutăţii prin arderea grăsimilor. Astfel, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA, au reuşit să identifice, în cadrul unor experiemnte pe animale, o legătură între greutate şi nivelul interacţiunilor sociale ale acestora.

În ceea ce priveşte oamenii, obezitatea şi supraponderea pot deveni probleme majore atât pentru sănătatea noastră, cât şi pentru economie. Rezultatele studiului mai sus menţionat au capacitatea de a deschide calea spre noi strategii terapeutice care sunt bazate pe socializare.

În corp, ţesutul adipos este prezent sub două forme, cel brun şi cel alb. Majoritatea adulţilor prezintă ţesut adipos alb, iar cel brun poate fi găsit în cazul bebeluşilor şi al adulţilor care au fost expuşi la temperaturi foarte scăzute. Grăsimea brună este utilizată de către organism pentru generarea de căldură şi este mai greu de produs de către adulţi.

Cercetătorii au descoperit că micile modificări în mediul fizic şi cel social al anumitor şoricei au condus spre transformarea unor cantităţi semnificative de grăsime albă în grăsime brună. O parte a şoarecilor de laborator a dus o viaţă sedentară, iar celaltă parte, a avut ca mediu de viaţă 15-20 de containere de dimensiuni mari mobilate cu tuneluri, rotiţe, căsuţe, diverse jucării de lemn şi un labirint. Un astfel de mediu de viaţă a crescut provocările mentale la care au fost supuşi şoriceii şi suma interacţiunilor dintre aceştia. Alimentaţia a rămas identică pentru ambele grupuri, însă mediul de viaţă a acestora a produs diferenţe majore în greutatea lor.

Diferenţele dintre cele 2 grupuri de şoareci au fost observate în cadrul tipului şi al structurii grăsimii stocate în organism. După o lună petrecută într-un mediu activ, şoarecii au pierdut circa 50% din ţesutul adipos din zona abdomenului.

Mai interesant este faptul că, în momentul în care a fost vorba despre consumarea unei diete bogată în grăsimi, şoarecii care aveau un mediu de viaţă activ, nu au manifestat tendinţe de creştere in greutate.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat şi faptul că viaţa într-un mediu social stimulent poate avea ca efecte optimizarea sănătăţii mintale a şoarecilor, fapt care s-a datorat stimulării producerii unei substanţe care este cunoscută sub numele de factor neurotrofic derivat din creier.

O astfel de proteină este responsabilă pentru debutul procesului de metamorfozare a ţesutului adipos alb în ţesut adipos brun. Factorul neurotrofic derivat din creier există şi în cazul nostru, al oamenilor, chiar dacă cercetările asupra legăturii între creier şi ţesutul adipos sunt doar într-o stare incipientă.

Tratamentele medicamentoase pentru suprapondere şi obezitate sunt, încă, destul de problematice, însă cercetătorii speră în dezvoltarea unui tip minim invaziv de neurochirurgie care să aibă capacitatea de a stimula producţia factorului neurotrofic derivat din creier.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.