Soluţiile pentru curăţarea casei care conţin substanţe dezinfectante pot provoca suprapondere şi chiar obezitate

Oricât de ciudat ar părea, conform ultimelor cercetări, acest lucru este cât se poate de real. Un studiu care a analizat utilizarea produselor pentru curăţarea casei a demonstrat faptul că soluţiile pentru curăţare care conţin agenţi de dezinfectare pot provoca creşterea în greutate a copiilor. Studiul a fost efectuat de către Universitatea din Alberta.

Anita Kozyrskyin, profesor de pediatrie la Universitate şi cea care a condus studiul despre impactul bacteriilor intestinale ale copiilor asupra sănătăţii acestora a afirmat că rezultatele studiului sunt uluitoare. Se pare că acei copii care locuiesc în case în care se utilizează substanţe de dezinfectare minim de 2 ori pe săptămână au un nivel mai mare al unei bacterii numite Lachnospiraceae la vârsta de 2-3 luni.

Mai mult decât atât, la vârsta de 3 ani, aceiaşi copii aveau un IMC mai mare comparativ cu copii de aceeaşi vârstă care nu au fost expuşi la asfel de soluţii de curăţare a casei atât de frecvent.

Microbiomul este un termen care desemnează ecosistemul format din bacteriile din corpul nostru. Termenul a fost elaborat de către Joshua Lederberg, unul dintre titanii biologiei moleculare şi include totalitatea microbilor, a elementelor lor genetice şi a interacţiunii lor într-un anume mediu.

Studiul mai sus menţionat a demonstrat faptul că microbiomul prezent în intestinele copiilor care au fost expuşi la substanţele care conţineau agenţi de dezinfectare a suprafeţelor din casă includea o populaţie extrem de crescută a bacteriei Lachnospiraceae. Această bacterie este responsabilă în cazul copiilor pentru creşterea în greutate după ce vor deveni adulţi, ei putând dezvolta chiar şi obezitate.

Impactul produselor de curăţare asupra greutăţii copiilor

Pe parcursul studiului, copiii din mai multe gospodării au fost examinaţi. Aceste gospodării utilizau mai multe tipuri de agenţi de curăţare: dezinfectanţi, detergenţi şi produse eco. S-a studiat impactul tututor asupra microbiomului intestinal al copiilor prezenţi în aceste familii.

Rezultatele nu au arătat vreo legătură între detergenţi şi flora bacteriană din intestine sau orice alte modificări ce ar putea duce la dezvoltarea obezităţii. Mai mult de 80% dintre gospodăriile analizate au utilizat produse de curăţare ale suprafeţelor cu substanţe dezinfectante care erau inhalate de către cei mici. Acestea au produs alterarea florei bacteriene cu bacteria amintită mai sus, conducând la creşterea in greutate a celor mici în perioada în care devin adulţi.

Experţii recomandă utilizarea produselor alternative care nu conţin agenţi de dezinfectare periculoşi pentru sănătatea celor mici.

Studiul a mai demonstrat că gospodăriile care utilizau foarte des produse eco pentru curăţare aveau niveluri mult prea scăzute ale unor diverse tipuri de bacterii din flora intestinală, însă acestea nu afectau riscul pentru dezvoltarea obezităţii.

Concluzia finală a fost recomandarea experţilor pentru eliminarea substanţelor de curăţare a casei care conţin agenţi de dezinfectare sau cel puţin, utilizarea cât mai rară a acestora în casele în care există copii mici.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.