Statistici privind epidemia de obezitate – Marea Britanie, lider în Europa de Vest

Unul din patru locuitori ai Angliei suferă de obezitate, conform UN Food and Agriculture Organisation, iar Anglia este denumită „the fat man of Europe” – grasul Europei.

Marea Britanie, lider al epidemiei de obezitate din Europa de Vest

Statisticile realizate în anul 2013 au demonstrat faptul că cel mai mare nivel al obezităţii din întreaga Europă de Vest se află, la ora actuală, în Anglia, tările următoare pe listă incluzând Franţa, Germania, Spania şi Suedia. Epidemia de obezitate din Marea Britanie (24.9% din populaţie) s-a accentuat în ultimii 30 de ani, iar specialiştii estimează că, până în anul 2050, mai mult de jumătate din populaţia Angliei va suferi de obezitate. Procentajele din restul ţărilor se prezintă astfel: Irlanda (24.5%), Spania (24.1%), Portugalia (21.6%), Germania (21.3%), Belgia ( 19.1%), Austria (18.3%), Italia (17.2%), Suedia (16.6%), Franţa (15.6%).

Factorii cauzatori ai creşterii numerice vertiginoase a cazurilor de obezitate includ stilul modern de viaţă, transportul cu maşina sau cu autobuzele, uzul în exces al calculatorului, privitul la TV, locurile de muncă la birou şi alimentele cu calorii în exces. Epidemia de obezitate de Anglia a fost denumită  cea mai mare problemă de sănătate cu care se confruntă ţara, la ora actuală. Populaţia Angliei a devenit o societate „obeză” în care să fii supraponderal înseamnă să fii normal.

Epidemia de obezitate în cifre . Obezitatea şi condiţia socială

În Marea Britanie, 24.8% din populaţia adultă suferă de obezitate iar 61.7% din totalul populaţiei este supraponderală sau obeză potrivit Health and Social Care Information Center.

Nivelul de obezitate din prezent este de trei ori mai mare decât era în anul 1980 când doar un procentaj de 6% dintre bărbaţi şi 8% dintre femei sufereau de obezitate. Majoritatea persoanelor care suferă de obezitate acumulează excesul de greutate gradual între 20 şi 40 de ani, deşi există speculaţii care sugerează că obezitatea are puternice predispoziţii încă din copilărie.

Dr.Alison Tedstone director al Diet and Obesity – Public Health England este de părere că obezitatea este într-o strânsă legătură cu sărăcia, iar comunităţile mai puţin înstărite găzduiesc mai mulţi copii obezi. Cercetările au demonstrat că venitul, starea socială mai precară şi etnia au un impact important privind riscurile de a dezvolta obezitate. De pildă, femeile şi copiii din grupurile sărace din punct de vedere socio-economic manifestă riscuri crescute de a dezvolta obezitate.

Soluţii viabile pentru eliminarea epidemiei de obezitate

Pentru o regresie a bolii, este necesar efortul întregii societăţi în vederea unei schimbări în ceea ce priveşte mentalitatea. Este vorba despre crearea unui mediu care să încurajeze activitatea fizică şi o alimentaţie cât mai sănătoasă. Practic, este vorba despre mai multă mişcare şi mai puţină mâncare.

Această schimbare de mentalitate nu trebuie exercitată doar la nivelul guvernelor, ci şi al familiilor, al individului, în general. În prezent, nu există nici o ţară în întreaga lume care să îşi fi dezvoltat o strategie complexă şi pertinentă pentru combaterea obezităţii şi pentru rezolvarea complicaţiilor implicate de aceasta.

Totuşi, unica ţară care a reuşit să oprească răspândirea epidemiei de obezitate este Cuba, deşi acest lucru a reprezentat, practic, o consecinţă a căderii economice de la începutul anilor 90. Criza economică a vremii a cauzat o pierdere a greutăţii de circa 5.5 kg a fiecărui cetăţean.

Guvernele marilor ţări sunt de părere că abordările de până acum ale problemei au fost greşite şi este necesară o abordare nouă care implică următoarele: educaţia populaţiei privind alimentaţia sănătoasă, etichetarea cât mai corectă a ingredientelor din alimente, afişarea informaţiilor legate de calorii pe produsele din meniurile restaurantelor, ghidarea populaţiei privind efectuarea exerciţiilor fizice. Mai mult, producătorii din industria alimentară trebuie să reducă cantităţile de grăsimi, zahăr şi sare din produsele lor, astfel încât acestea să fie cât mai puţin nocive pentru sănătate.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.