Statistici surprinzătoare! Obezitatea ȋntrece foametea la nivel mondial

Obezitatea este una dintre cele mai amenințǎtoare afecțiuni din istorie. Cel mai mare studiu la nivel mondial referitor la aceastǎ afecțiune de sǎnǎtate a evidențiat faptul cǎ obezitatea afecteazǎ mai mulți oameni ai planetei decȃt toate epidemiile la un loc.

Acest studiu cutrmurǎtor a fost realizat pe parcursul mai multor ani, iar rezultatele au fost publicate ȋn 2016 ȋn revista The Lancet. Studiul a fost efectuat de cǎtre experți de la Imperial College din Londra și a evidențiat faptul cǎ ȋn 1975, numǎrul de persoane cu obezitate era de 105 milioane, iar ȋn 2014, acesta era de 641 de milioane. Creșterea este una vertiginoasǎ.

Pe parcursul ultimelor 4 decenii, numǎrul persoanelor care suferǎ de obezitate a crescut de șase ori.

Studiul a mai subliniat și faptul cǎ pȃnǎ ȋn 2025, a cincea parte a populației adulte din ȋnrteaga lume va suferi de obezitate, ceea ce este enorm.

Majid Ezzati, autorul studiului de la School of Public Health din cadrul Imperial College din Londra a afirmat cǎ lumea s-a schimbat de la una ȋn care prevalența subponderabilitǎții era dublǎ fațǎ de cea a obezitǎții la o lume ȋn care mai mulți oameni sunt supraponderali decȃt subponderali.

Potrivit unor statistici la nivel mondial, numǎrul persoanelor care suferǎ de obezitate ȋn ȋntreaga lume este de aproximativ 2.1 miliarde ceea ce ȋnseamnǎ circa 30% din ȋntreaga populație a planetei. Acest numǎr se aflǎ, din pǎcate, ȋntr-o continuǎ creștere potrivit acelorași date și aproximativ 3 millioane de oameni mor anual din cauza obezitǎții și a problemelor pe care aceastǎ afecține de sǎnǎtate le atrage dupǎ sine.

Pe lȃngǎ scăderea drastică a duratei vieții unei persoane, calitatea vieții unei persoane obeze este afectată de asemenea.

Există numeroase riscuri pentru sănătate care pornesc din cauza obezitǎții, inclusiv riscuri mai mari pentru ca persoana afectatǎ sǎ se ȋmbolnǎveascǎ de diabet, boli de inimă și chiar de anumite tipuri de cancer.

Femeile gravide care suferǎ de obezitate pot suferi de complicații care pot cauza probleme de sănătate pentru mamă sau chiar și pentru copil. Alte riscuri pentru sănătate care vor apǎrea ȋn urma diabetului zaharat (o complicație a pobezitǎții) includ osteoartrită, apnee de somn, boli de rinichi, accidente vasculare cerebrale și hipertensiune arterială.

Situația ȋn Romȃnia

Un studiu efectuat ȋn Romȃnia ale cǎrui rezultate au fost publicate ȋn anul 2015 și care se numește Obezitatea ȋn Romȃnia a evidențiat cǎ atunci circa 20% dintre persoanele adulte, peste 18 ani, sufereau de obezitate. Mai mult, 41.6% dintre bǎrbați și 24.7% dintre femei erau supraponderale, ceea ce evidențiazǎ rezultate ȋnfricoșǎtoare.

Cele mai noi date statistice privind obezitatea ȋn țara noastrǎ provin din 2018 și pot fi analizate aici.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.