Despre obezitatea Informații medicale / Articole 26/05/2016
Stinge lumina şi previi excesul de greutate!
Noile cercetări au demonstrat faptul că menţinerea unei greutăţi sănătoase ar putea fi facilitată de simpla stingere a luminii pe timpul somnului.
Noile cercetări în domeniu au relevat faptul că expunerea persistentă la o lumină mai mult sau mai puţin puternică pe perioada nopţii provoacă modificări la nivelul metabolismului nostru. Aceste modificări au drept efect acumularea de kilograme în plus chiar dacă dieta noastră zilnică nu suferă vreo modificare calitativă sau cantitativă.
Specialiştii au descoperit şi faptul că statul treaz până la ore târzii, noaptea, poate conduce la modificări ale comportamentului alimentar care implică un consum mai mare din punct de vedere cantitativ al alimentelor pe perioada nopţii când metabolismul nostru este mult încetinit. Studiile au evidenţiat că persoanele care lucrează în schimburile de noapte devin mult mai predispuse la afecţiuni cardiace, iar riscul dezvoltării diabetului creşte considerabil.
Rezultatele cercetărilor au demonstrat că şoarecii testaţi în laborator care au fost expuşi unei lumini slabe, pe perioada nopţii, timp de 8 săptămâni, au acumulat multe kilograme în plus, faţă de alt grup de şoareci care au avut parte de un ciclu lumină-întuneric normal.
Laura Fonken, dr. neurolog la Universitatea de Stat din Ohio, USA, a afirmat că, deşi şoriceii nu au manifestat vreo diferenţă în sctivităţile lor zilnice sau în cantitatea de alimente consumate în fiecare zi, acele animale care, pe perioada nopţii, au avut parte de lumină au caştigat un exces de greutate considerabil, spre deosebire de restul care au stat în întuneric.
Rezultatele testelor au evidenţiat faptul că există şi momente total nepotrivite pentru consumul de alimente. Excesul de greutate nu este doar o consecinţă a acumulării de calorii în corp, ci depinde, de asemenea, de ceasul nostru biologic şi de ciclul lumină-întuneric.
Dr. Fonken şi colegii săi au afirmat că şoriceii mai grăsuţi nu au fost mai puţin activi decât ceilalţi, nici nu au consumat cantităţi mai mari de mâncare, ci au consumat alimentele în momente diferite faţă de restul.
Co-autorul studiului, profesorul Randy Nelson, a concluzionat că lumina lăsată aprinsă pe parcursul nopţii constituie un factor de mediu care poate, cu siguranţă, contribui la dezvoltarea epidemiei de obezitate. Mai mult, cercetătorii au descoperit că printre factorii declanşării epidemiei de obezitate se numără şi suprautilizarea calculatorului şi privitul în exces la TV. Persoanele cu astfel de obiceiuri consumă şi mese nocturne, în momente total nepotrivite, fapt care le dereglează metabolismul.
Prof. Nelson este de părere că lumina menţinută deschisă, pe timpul nopţii, a cauzat şoarecilor studiaţi în cadrul experimentului o necesitate de a mânca în momente nepotrivite pentru metabolismul lor. Acesta a mai afirmat că, în cazul în care rezultatele sunt confirmate şi pentru oameni, acest fapt ar însemna că cinele târzii ar putea, într-adevar, să fie una dintre cauzele obezităţii, deşi deseori s-a vehiculat opusul acestei idei.
Astfel, momentul unei mese este extrem de important, motiv pentru care specialiştii ne sfătuiesc să evităm cinele luate prea târziu care cauzează, cu siguranţă, depunerea excesului de greutate pe timpul nopţii, când metabolismul este mult încetinit. De asemenea, lumina artificială încurajează gustările nocturne, iar, din cauza faptului că organismul nostru nu arde complet energia produsă în urma consumului acestora, alimentele consumate vor crea straturi suplimentare de grăsime.