​Taxa pe zahăr: o posibilă metodă pentru combaterea obezităţii

Numărul cazurilor de obezitate infantilă a ajuns la cote alarmante. Datele rezultate în urma cercetărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii evidenţiază faptul că, în întreaga lume, există mai mult de 40 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani care suferă de obezitate.

În Marea Britanie, specialiştii au propus drept soluţie introducerea unei taxe pe alimentele de tip junk food şi pe băuturile dulci carbogazoase.

În vederea descurajării consumului de băuturi carbogazoase şi de alimente de tip fast food care sunt responsabile de creşterea numărului de cazuri ale obezităţii, mai ales în rândul copiilor, o organizaţie de Anglia denumită Action on Sugar a propus guvernului introducerea unei taxe pe zahăr.

Reprezentanţii asociaţiei au dezvoltat un plan temeinic pentru combaterea obezităţii infantile, iar printre măsurile pe care aceştia le-au propus şi le-au înaintat secretarului de stat britanic al Ministerului Sănătăţii, Jeremy Hunt, sunt incluse următoarele:

Preşedintele asociaţiei Action on Sugar, profesorul Graham Mac Gregor, a afirmat faptul că obezitatea infantilă este extrem de periculoasă fiindcă aceasta cauzează apariţia diabetului de tip 2 de la vârste foarte mici şi această afecţiune va atrage după sine apariţia bolilor de inimă şi a altor complicaţii. Totodată, diabetul predispune la orbire, la afecţiuni ale rinichilor şi la amputarea membrelor inferioare.

Cadrele medicale sunt de părere că obezitatea este o condiţie de sănătate care ar putera fi foarte uşor prevenită dacă se vor impune măsurile privind descurajarea consumului de alimente care predispun la acumularea excesului de greutate.

Ministerul Sănătăţii din Marea Britanie a promis că va lua în considerare aceste măsuri, faptul că foarte multe persoane consumă multe calorii şi zahărul este o mare parte din raportul caloric fiind o realitate deja cunoscută. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii afirmă că incidenţa obezităţii infantile se află la nivelul minim, în prezent, însă, astfel de măsuri sunt importante. Aşadar, vor fi luate în considerare aceste recomandări şi vor fi analizate opiniile experţilor din domeniu pentru găsirea unor soluţii viabile împotriva consumului în exces de zahăr.

Chiar şi faimosul bucătar Jamie Oliver promovează această taxă pe zahăr şi, mai mult, acesta a declarat că se aşteaptă la răzbunare din partea marilor jucători ai pieţei alimentare şi a bauturilor. Acesta a mai afirmat că există anumite dovezi foarte clare care demonstrează că o taxă pe zahăr ar favoriza scăderea vânzărilor alimentelor nesănătoase, conform statisticilor din Franţa şi Mexic (o taxă de 10% a condus la scăderi ale vânzărilor cu 12%).

Bucătarul a fost însă criticat de Tim Martin, preşedintele lanţului de pub-uri Wetherspoons din Anglia, care a afirmat că o astfel de taxă ar avea ca efect milioane de lire sterline scoase din buzunarele contribuabililor şi aceste propuneri ar conduce la falimentarea localurilor britanice.

Alison Cox directoarea departamentul responsabil cu prevenţia cancerului din Marea Britanie a afirmat că o taxă de această natură, fie ea şi una mică, ar avea efecte spectaculoase pentru sănătate, motiv pentru care ar trebui aplicată înainte ca obezitatea să devină o problemă mai serioasă. Cox este de părere că guvernele au acum o şansă de a sprijini reducerea cantităţii de zahăr consumate de copii şi adilţi pentru ca generaţiile viitoare să ducă o viaţă mai sănătoasă.

Pe de altă parte, Gavin Partington, directorul general al British Soft Drinks Association se opune vehement implementării unei astfel de taxe susţinând că aceasta ar fi mult mai puţin eficientă decât o simplă reducere a porţiilor de alimente comsumate şi a reformulării compoziţiei alimentelor.

Cert este însă că ţările care au introdus taxa pe zahăr au redus considerabil consumul de alimente nesănătoase şi şi-au consolidat fondurile pentru măsurile necesare pentru sănătatea publică.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.