Despre varice Informații medicale / Articole 20/03/2014
Terapia cu laser – o soluţie avantajoasă în cazul bolii varicoase
Tratamentele varicelor implică atât schimbarea modului de viaţă, cât şi anumite proceduri medicale. Scopul tuturor tratamentelor este acela de a estompa simptomele, de a preveni complicaţiile şi de a îmbunătăţi aspectul fizic. Terapia laser reprezintă o metodă excelentă de tratare a venelor varicoase, fiind o opţiune viabilă pentru un număr din ce în ce mai mare de pacienţi.
În cazul în care varicele nu cauzează simptome de o gravitate severă, este posibil ca schimbarea stilului de viaţă sa fie de ajuns pentru ca aspectul venelor să se îmbunătăţească. Însă, dacă simptomele sunt severe, implicând, de pildă, dureri mari, cheaguri de sânge sau deteriorarea pielii, atunci sunt recomandate procedurile chirurgicale. O mulţime de pacienţi cu astfel de probleme ale venelor aleg sa apeleze la medicul chirurg pentru a-şi îmbunătăţi atât look-ul, cât şi sănătatea.
Terapia cu laser reprezintă o metodă excelentă de eliminare a venelor varicoase, pentru eliminarea venelor fiind utilizat un fascicol de lumină focusată. Laserul încălzeşte zonele afectate, iar venele varicoase se închid şi, nemaiavând o sursă de irigare cu sânge, vor fi, apoi, eliminate din corp ca ţesut mort.
Terapia laser simplă şi tratamentul cu laser endovenos
Tratamentul cu laser este de două feluri, simplu şi endovenos, cel simplu fiind utilizat pentru eliminarea venelor superficiale, iar cel de-al doilea putând rezolva şi problemele unor vene varicoase mai mari.
Terapia laser simplă poate trata venele varicoase aflate chiar sub suprafaţa pielii, fiind, de obicei, necesare mai multe şedinţe. De multe ori, aceasta reprezintă un pas secund, după o procedură de eliminare a unor vene varicoase mai mari cu ajutorul procedurilor chirurgicale, a scleroterapiei sau a tratamentului endovenos.
Tratamentul laser endovenos este o tehnologie modernă care poate elimina vene mai mari şi, totodată, pe acelea care alimentează venele varicoase superficiale. O fibră laser trece printr-un tub subţire numit cateter direct în venă, în tot acest timp, medicul urmărind structura venei pe un ecranul unui aparat cu ultrasunete.
Beneficiile terapiei laser includ un timp de recuperare mult mai mic decât în cazul scleroterapiei sau a altor proceduri chirurgicale de eliminare a varicelor. De asemenea, durerea din timpul tratamentelor cu laser este mult mai mică în intensitate, fiind nevoie doar de anestezie locală sau de sedative uşoare, spre deosebire de chirurgia venelor care necesită anestezie generală.
Recuperarea după tratamentele cu laser
Terapiile cu laser se efectuează în regim ambulatoriu, aşadar, nu este necesară internarea pacientului. Acesta îşi poate relua activităţile zilnice în urma tratamentului, iar, în cazul tratamentului endovenos, medicul va recomanda purtarea unor bandaje compresive timp de o săptămână pentru a facilita închiderea venelor.
În ceea ce priveşte eficienţa tratamentelor cu laser, terapia laser simplă a devenit în ultimii ani o metodă sigură şi eficientă de eliminare a varicelor, iar tratamentele endovenoase au o eficienţă de până la 94 la sută din cazuri.
Legat de riscurile terapiei cu laser, acestea pot implica arsuri la nivelul tegumentului, schimbarea coloraţiei acestuia, senzatii de arsură, durere sau înţepături, iar, uneori, formarea de mici cheaguri de sânge în vene. Cu cât mai multă experienţă are medicul în ceea ce priveşte terapia laser, cu atât mai puţine riscuri va întâmpina pacientul.
Aşadar, laserul poate fi utilizat cu succes în tratarea varicelor, înlocuind intervenţiile chirurgicale clasice folosite ca metodă principală de vindecare a acestora şi având ca principale avantaje caracterul minim invaziv şi lipsa cicatricilor – beneficii estetice incontestabile faţă de clasicele intervenţii chirurgicale. Progresele realizate în ultimii ani de terapiile cu laser utilizate în afecţiunile venoase justifică fără doar şi poate locul principal ocupat de către acestea în eliminarea unor probleme de sănătate care tind să afecteze pe zi ce trece un număr tot mai mare de oameni.