Top 13 cauze care provoacă dezvoltarea venelor varicoase
Varicele sunt răspunzătoare de instalarea unui aspect inestetic, însă apariţia lor poate, de asemenea, semnala probleme severe ale sănătăţii. Peste 50% dintre femei se luptă cu această problemă delicată care apare, de cele mai multe ori, pe gambe, însă poate afecta orice parte a corpului. Iată care sunt principalele 13 cauze care duc la apariţia venelor varicoase:
Boala varicoasă se dezvoltă în cadrul unui proces cu o evoluţie destul de lentă pe parcursul căruia sunt afectaţi pereţii vaselor sanguine. Afecţiunea se extinde şi spre ţesuturile învecinate, provocând durere şi, în cazurile mai grave, diverse inflamaţii şi alte complicaţii la nivelul membrelor inferioare.
1. Factorii ereditari
Problemele de natură vasculară au un caracter ereditar iar, în cazul femeilor, acestea se manifestă prin existenţa unui ţesut conjunctiv foarte slăbit care nu mai deţine capacitatea de asigurare a unui protecţii optime a destinderii vaselor sanguine. Acest lucru este determinat de hormonii feminini, însă şi persoanele de sex masculin pot fi afectate de astfel de cauze ereditare care provoacă apariţia problemelor vasculare.
Deficienţa ţesutului conjunctiv amintită mai sus mai poate predispune organismul şi la apariţia hemoroizilor, a herniilor de la nivelul abdomenului şi a piciorului plat, afecţiuni asociate varicelor.
2. Vârsta
Odată cu trecerea anilor, pereţii vaselor sanguine îşi vor diminua elasticitatea, prezentând un risc avansat pentru dezvoltarea venelor varicoase şi a diverselor tulburări de natură vasculară.
3. Tromboflebita superficială
Venele varicoase desemnează, în primul rând, o simptomatologie a tromboflebitei superficiale, o problemă de sănătate răspunzătoare de modificarea venelor situate la suprafaţa pielii.
4. Tumorile abdominale
Un alt factor care poate cauza dezvoltarea venelor varicoase este tumoarea de la nivelul abdomenului sau fibromul uterin, o masă celulară care apare în zona uterului sub forma unei excrescenţe de natură benignă. Aceasta îşi poate face apariţia în cazul acelor femei aflate la vârsta reproductivă.
5. Sarcina
În timpul unei sarcini, femeia acumulează exces de greutate, iar volumul sanguin din organismul său devine dublu. Acestea sunt cauzele pentru care vasele sanguine vor fi suprasolicitate, fapt care va provoca apariţia varicelor. Vasele sanguine devin vulnerabile pe perioada sarcinii din cauza progesteronului care cauzează relaxarea pereţilor acestora.
6. Varicele ca boală de natură profesională
De cele mai multe ori, varicele sunt un soi de afecţiune de natură profesională apărută în cazul persoanelor al căror loc de muncă implică petrecerea unui timp îndelungat în picioare, cum ar fi chelneri, stomatologi, frizeri etc.
De asemenea, simptomatologia bolii varicoase se poate agrava după perioade mai lungi de stat pe scaun.
7. Sedentarismul
Lipsa mişcării şi a exerciţiilor fizice va avea drept efect diminuarea flexibilităţii muşchilor şi a intensităţii de efectuare a mişcărilor, iar acest lucru va cauza blocarea sângelui la nivelul picioarelor şi umflarea acestora. În aceste condiţii, ar trebui evitate drumurile mult prea lungi cu mijloacele de transport (avion, tren, maşină), fiindcă în astfel de cazuri se va exercita o presiune prea mare asupra vaselor de sânge. O flexare periodică a gleznelor poate favoriza pomparea sângelui din picioare înspre inimă, acest lucru stimulând, de fapt, mersul şi fiind foarte benefic.
8. Deshidratarea
Deshidratarea organismului favorizează formarea cheagurilor sanguine şi apariţia venelor varicoase din cauza faptului că vasele de sânge se îngustează şi sângele devine mai gros. Factori care mai provoacă deshidratarea sunt alcoolul şi cafeaua, astfel că şi consumul acestora ar trebui limitat.
9. Hainele şi pantofii
Nu este indicată aciziţionarea de haine mult prea strămte fiindcă acestea sunt răspunzătoare de restricţionarea circulaţiei sanguine şi pot favoriza apariţia dezvoltării venelor varicoase. De asemenea, purtarea pantofilor care au platforme sau tocuri prea înalte va îngreuna fluxul sanguin, fapt care, pe termen lung, va conduce la apariţia afecţiunilor vasculare.
10. Supraponderea şi obezitatea
Excesul de greutate, mai ales obezitatea constituie o reală cauză pentru aparţia venelor varicoase şi pentru întreg sistemul vascular de la nivelul membrelor inferioare din cauza grăsimii care exercită o presiune mare asupra acestora.
11. Consumul alcoolului pe perioada zborului cu avionul
Într-un avion, avem de-a face cu un mediu sărac în oxigen şi cu presiune scăzută care afectează sistemul coagulării sanguine şi poate provoca dezvoltarea trombozei.
12. Expunerea în exces la soare şi băile/duşurile fierbinţi
Când picioarele sunt expuse la căldură în exces, acestea vor avea de suferit, fiindcă are loc o accentuare a destinderii vaselor sanguine, rezultatul constând în acumularea sângelui la nivelul acestora.
13. Sauna şi solarul
Cum am arătat şi mai sus, temperatura ridicată aplicată în zona gleznelor cauzează acumularea unei cantităţi mari de sânge şi blocarea fluxului sanguin eficient. În cazul în care totuşi alegeţi să frecventaţi saunele sau solarul, este importantă flexarea regulată a gleznelor, în vederea minimalizării stagnării şi acumulării de sânge.