Tratament pentru obezitate: indicaţiile şi beneficiile operaţiei de bypass gastric
Tratamentul modern pentru pacienţii care suferă de obezitate morbidă este reprezentat de operaţiile chirurgicale. Acestea includ soluţii minim invazive, cum ar fi bypass-ul gastric, procedură care determină reducerea volumului stomacului, având ca efect o reducere drastică a greutăţii şi a comorbidităţilor medicale.
Descriere şi indicaţii ale intervenţiei de bypass gastric
Obezitatea morbidă poate conduce la complicaţii serioase precum diabet, afecţiuni cardiace, osteoartrită, boli respiratorii, arsuri la nivelul stomacului, infertilitate, depresie, incontinenţă urinară etc.
Bypass-ul gastric este indicat pentru persoanele care suferă de o obezitate morbidă avansată, persoane care îşi doresc o reducere semnificativă a greutăţii într-un timp relativ scurt.
Mai mult, pacientul ideal pentru bypass gastric suferă de obezitate de cel puţin cinci ani, nu a întâmpinat probleme cu alcoolul în trecut, nici probleme de ordin psihiatric cum ar fi depresii netratate, având, totodată, varsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani.
Această intervenţie chirurgicală, precum oricare alta, implică anumite riscuri, astfel, este foarte important ca pacienţii să poarte o discuţie cu medicul înainte de a se decide pentru efectuarea unei astfel de operaţii.
Operaţiile de bypass gastric împart stomacul într-o pungă superioară şi una inferioară care este mult mai voluminoasă. Intestinul mic este rearanjat într-o aşa manieră încât să fie conectat la ambele pungi gastrice. Acest tip de intervenţie chirurgicală are drept efect o restricţie a cantităţii de alimente ingerate de către pacient, presupunând o cale de diminuare a absorbţiei acestor alimente la nivelul intestinului subţire.
În urma operaţiei, pacientul poate mânca cantităţi mici de alimente solide, alimente care vor fi evacuate în intestinul subţire, fără, însă, a mai ajunge în zonele de absorbţie maximă din acesta. Faptul că bolul alimentar va evita o porţiune din intestin este excelent pentru pierderea în greutate, în acest fel, fiind absorbite mai puţine calorii. Din intestinul subţire, alimentele ajung în colon, de unde vor fi eliminate resturile nedigerabile, iar digestia va fi completă.
Recuperarea după operaţie
Intervenţia de bypass gastric poate avea un impact emoţional şi fiziologic destul de puternic pentru pacient din cauza restricţiilor alimentare care se impun. Alimentele au jucat, pentru pacient, un rol esenţial pentru starea de bine a acestuia, iar limitările stricte ale dietei post-operatorii pot avea drept efect un stres emoţional semnificativ.
Energia fizică poate fi redusă după intervenţie, din cauza restricţiei aportului alimentar şi a stării generale post-operatorii, putând fi necesare până la trei luni pentru o recuperare a nivelului energetic normal. De asemenea, slăbiciunea musculară din această perioadă este ceva obişnuit.
Uneori, bypassul gastric poate cauza, pe lângă slăbiciune, ameţeli, leşin, diaree sau transpiraţie excesivă, însă, este important de reţinut că aceste simptome se datorează faptului că mâncarea înaintează acum prea repede prin stomac şi prin intestine. Senzaţiile acestea persistă doar puţin timp după masă.
Beneficiile bypassului gastric
În urma abordării laparoscopice a acestei proceduri, se poate pierde până la 65% -80% din masa corporală excesivă într-un interval de timp cuprins între unul şi patru ani de la intervenţia chirurgicală. Majoritatea pacienţilor afirmă şi faptul că, în primele 12 luni dupa intervenţie, au reuşit să slăbească foarte uşor.
De asemenea, hipertensiunea este ameliorată pentru mai mult de 70% dintre pacienţi.
Apneea obstructivă în somn este şi ea o condiţie care poate fi ameliorată în urma bypassului gastric, sforăitul fiind mult redus.
O altă problemă care poate fi ameliorată este boala de reflux gastroesofagiană, iar semnele tromboembolismului venos, cum ar fi, de pildă, edemul picioarelor, dispar în totalitate. Majoritatea pacienţilor scapă şi de durerile de spate şi cele articulare în urma opraţiei.
Beneficiile unei astfel de intervenţii includ şi îmbunătăţirea diabetului zaharat cu până la 90%, glicemia scăzând fără medicaţie, iar boala putând să intre chiar în remisie. Organizaia Science Translational Medicine din New York a publicat nişte rezultate surprinzătoare, şi anume, faptul că, operaţia de bypass gastric poate duce la diminuarea nivelului aminoacizilor care sunt strict legaţi de diabet. Modificările acestora pot reprezenta, de fapt, mecanismul care conduce diabetul către remisie. Aceste îmbunătăţiri pot apărea aproape imediat, dinainte chiar de a fi observată diferenţa de greutate a pacientului.
Beneficiile bypassului gastric persistă chiar şi la mai mulţi ani după operaţie, fiind foarte important de reţinut faptul că, dincolo de pierderea în greutate, o astfel de intervenţie chirurgicală poate îmbunătăţi sau vindeca boli precum hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat, nişte probleme în plus ale pacienţilor deja torturaţi de obezitate.