Tratamentele arteriopatiei şi regimul de viaţă în cazul bolii
Diagnosticul de arteriopatie nu este deloc unul îmbucurător, însă, în prezent, există mai multe opţiuni pentru tratamentul acestei afecţiuni. Printre acestea, se numără tratamentele medicamentoase sau cel chirurgical prin bypass-ul arterial. Iată câteva informaţii esenţiale despre acestea şi despre stilul de viaţă care trebuie adoptat în cazul arteriopatiei.
Tratamentul medicamentos
Durerile cauzate de arteriopatie pot fi ameliorate prin tratamente medicamentoase, chiar dacă, în multe cazuri, rezultatelele acestora sunt doar temporare. Tratamentul medicamentos constă într-o paletă destul de restrânsă, atât în lume, cât şi în ţara noastră.
Medicamentele pentru arteriopatie inferioară, de pildă, se referă, în general, la tratarea hipocolesterolmiei, a hipertensiunii arteriale, la controlul glicemiei, la combaterea durerii şi la prevenirea trombozelor arteriale. Medicaţia se administrează oral şi injectabil, etapizat, iar, alături de schimbarea regimului de viaţă, de multe ori, în stadiile incipiente, tratamentul medicamentos va da rezultate favorabile, chiar dacă, uneori, sunt doar temporare.
Tratamentul chirurgical: bypass-ul arterial
În formele mai avansate ale bolii, când vasele de sânge sunt aproape complet sau complet afectate, medicaţia şi schimbarea stilului de viaţă nu sunt suficiente în vederea tratamentului afecţiunii. În acest caz, este necesar un tratament mai agresiv, cel chirurgical.
Scopul tratamentului pe cale chirurgicală a arteriopatiei este restabilirea circulaţiei sângelui în membrul afectat. În funcţie de nivelul arterei care este bolnavă, este posibilă reazlizarea unor derivaţii ale sângelui care vor elimina durerea şi vor vindeca rănile de la nivelul membrului afectat. Această intervenţie de redirecţionare a sângelui de la un vas donor către altul receptor cu ajutorul unui conduct se numeşte bypass arterial. Bypass-ul va restabili circulaţia la nivelul arterelor, de cele mai multe ori, fiind suficiente pentru o remisie a simptomatologiei şi pentru o compensare vasculară a membrului afectat. Pronosticul pentru operaţiile de bypass poate fi unul optim doar în cazul în care se respectă cu stricteţe indicaţiile medicale şi îşi modifică stilul de viaţă într-unul cât mai sănătos posibil.
Regimul de viaţă în cazul arteriopatiei
Noul stil de viaţă în cazul acestei boli periculoase implică urmatoarele măsuri
- Renunţarea la fumat: fumatul produce contracţia vaselor de sânge, distruge peretele acestora, favorizând depunerea grăsimilor. Renunţarea la acest obicei nociv va aduce ameliorări seminificative pentru starea pacientului.
- Respectarea indicaţiilor medicului privind regiumul: este necesară o alimentaţie bogată în fructe, legume şi săracă în grăsimi sau dulciuri.
- Exerciţiile fizice prescrise de medic sunt obligatorii, iar, în cazul arteriopatiei periferice, mersul pe jos este vital, reprezentând un element-cheie în tratament şi având ca rezultat creşterea treptată a distanţei de mers fără dureri. Se poate crea un ritm propriu şi pentru urcarea scărilor la locul de muncă sau la domiciliu.
- Evitarea frigului şi a umezelii
- Orice rană sau infecţie a membrului afectat trebuie tratată corespunzător.
- Utilizarea cremelor hidratante va avea drept efect evitarea crăpăturilor din piele, locuri propice pentru posibile infecţii.
În stadiile incipiente ale bolii, cei care urmează aceste indicaţii reuşesc, în mare parte, să scape de complicaţii sau de neplăcerile cauzate de o intervenţie chirurgicală. Este extem de important ca pacienţii să ajungă la un control medical în stadiile de început ale bolii, căci un control medical făcut la timp oferă şansa evitării operaţiei sau chiar a amputării membrului afectat de boală.