Tratamentele arteriopatiei şi regimul de viaţă în cazul bolii

Diagnosticul de arteriopatie nu este deloc unul îmbucurător, însă, în prezent, există mai multe opţiuni pentru tratamentul acestei afecţiuni. Printre acestea, se numără tratamentele medicamentoase sau cel chirurgical prin bypass-ul arterial. Iată câteva informaţii esenţiale despre acestea şi despre stilul de viaţă care trebuie adoptat în cazul arteriopatiei. 

Tratamentul medicamentos

Durerile cauzate de arteriopatie pot fi ameliorate prin tratamente medicamentoase, chiar dacă, în multe cazuri, rezultatelele acestora sunt doar temporare. Tratamentul medicamentos constă într-o paletă destul de restrânsă, atât în lume, cât şi în ţara noastră.

Medicamentele pentru arteriopatie inferioară, de pildă, se referă, în general, la tratarea hipocolesterolmiei, a hipertensiunii arteriale, la controlul glicemiei, la combaterea durerii şi la prevenirea trombozelor arteriale. Medicaţia se administrează oral şi injectabil, etapizat, iar, alături de schimbarea regimului de viaţă, de multe ori, în stadiile incipiente, tratamentul medicamentos va da rezultate favorabile, chiar dacă, uneori, sunt doar temporare.

Tratamentul chirurgical: bypass-ul arterial

În formele mai avansate ale bolii, când vasele de sânge sunt aproape complet sau complet afectate, medicaţia şi schimbarea stilului de viaţă nu sunt suficiente în vederea tratamentului afecţiunii. În acest caz, este necesar un tratament mai agresiv, cel chirurgical.

Scopul tratamentului pe cale chirurgicală a arteriopatiei este restabilirea circulaţiei sângelui în membrul afectat. În funcţie de nivelul arterei care este bolnavă, este posibilă reazlizarea unor derivaţii ale sângelui care vor elimina durerea şi vor vindeca rănile de la nivelul membrului afectat. Această intervenţie de redirecţionare a sângelui de la un vas donor către altul receptor cu ajutorul unui conduct se numeşte bypass arterial. Bypass-ul va restabili circulaţia la nivelul arterelor, de cele mai multe ori, fiind suficiente pentru o remisie a simptomatologiei şi pentru o compensare vasculară a membrului afectat. Pronosticul pentru operaţiile de bypass poate fi unul optim doar în cazul în care se respectă cu stricteţe indicaţiile medicale şi îşi modifică stilul de viaţă într-unul cât mai sănătos posibil.

Regimul de viaţă în cazul arteriopatiei

Noul stil de viaţă în cazul acestei boli periculoase implică urmatoarele măsuri

În stadiile incipiente ale bolii, cei care urmează aceste indicaţii reuşesc, în mare parte, să scape de complicaţii sau de neplăcerile cauzate de o intervenţie chirurgicală. Este extem de important ca pacienţii să ajungă la un control medical în stadiile de început ale bolii, căci un control medical făcut la timp oferă şansa evitării operaţiei sau chiar a amputării membrului afectat de boală.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.