Tratamentele obezității: Ar putea medicina culinară reprezenta un adjuvant pentru tratarea supraponderii?

Există o mulțime de tratamente pentru obezitate și suprapodere mai mult sau mai puțin eficiente ȋn ziua de azi. Oamenii de știință discută acum despre felul ȋn care medicina culinară ar putea fi de ajutor ȋn vederea eliminării acestei probleme stringente de sănătate care afectează tot mai multă lume din cauza stilului de viață sedentar și a multor alți factori. Iată ce trebuie să știi despre acest subiect mai jos.

Obezitatea continuă să reprezinte un mare factor de risc pentru o mulțime de probleme de sănătate, iar prevalența acesteia este, din păcate, ȋntr-o continuă creștere ȋn ȋntreaga lume. Odată cu anul 2020, cu instalarea pandemiei, a crescut nivelul sedentarisumului printre noi, și petrecem tot mai mult timp ȋn case, munca are loc de la distanță ȋn continuare pentru o mulțime de oameni și toate acestea contribuie la dezvoltarea supraponderii, a obezității și a altor probleme de sănătate care vin odată cu acestea.

Din fericire, există o mulțime de tratamente ale obezității ȋn ziua de azi care reprezintă soluții viabile și personalizate, uneori chiar definitive pentru aceasta extrem de gravă problemă a sănătății. Tratamentele de ultimă oră ale obezității includ restricția calorică, chirurgia bariatrică și medicamentele.

Din păcate, de multe ori, medicamentele au efecte adverse extrem de nocive pentru alte paliere ale sănătății, de aceea uneori este mai bine să le evităm și să ne concentrăm pe alte modalități de tratament al obezității sau, și mai bine, pe prevenția acesteia.

Este important de notat faptul că numărul persoanelor cu obezitate continuă să crească. Mulți factori duc la creșterea în greutate, inclusiv disponibilitatea crescută a alimentelor bogate în calorii, cum am mai evidențiat și până acum. Medical News Today a analizat felul ȋn care medicina culinară ar putea fi un tratament eficient pentru obezitate și a investigat ce abordări ar putea funcționa la nivel de populație largă.

Factorii care duc la creșterea numărului de persoane care suferă de obezitate

Un editorial recent care a fost publicat ȋn revista Obesity a sugerat următoarele explicații pentru creșterea prevalenței obezității pe ȋntreaga planetă. Iată factorii care contribuie la aceasta:

Medical News Today mai menționează un specialist care și-a oferit opinia ȋn legătură cu toate acestea. Dr. Mir Ali, chirurg bariatric și director medical al Centrului Chirurgical de Pierdere în Greutate Memorial Care din Orange Coast din Fountain Valley, CA, a afirmat faptul că elementele cauzatoare ale obezității sunt multifactoriale. El este de părere că, cu siguranță, genetica joacă un rol important și, deși evoluția este un proces foarte lent, este și ea un factor cauzator de obezitate.

Obezitatea poate fi „ajutată” de schimbări nesănătoase ȋn dietă, sedentarism și urbanizare.

Marketing-ul nesănătos

Publicația medicală menționată mai sus vorbește și despre tipul de marketing utilizat pentru promovarea alimentelor.

Marketing-ul alimentar a fost deseori un adjuvant care a contribuit din plin la intensificarea epidemiei de obezitate. Acesta conține elemente precum prețuri și reduceri, reclame, tipuri de ambalaje, reclame postate ȋn social media, calitatea alimentelor, disponibilitatea lor și altele.

Ce este medicina culinară?

Medicina culinară este exact ceea ce pare a fi: un tip de alimentație sănătos care combate problemele care pot apărea la organism și care creează o relație optimă ȋntre alimente și sănătatea organelor. Aceasta utilizează o dietă echilibrată și personalizată care menține starea optimă a organismului uman. Mai mult decât atât, este important de menționat și faptul că medicina culinară folosește o dietă de înaltă calitate, adaptată nevoilor fiecărei persoane ȋn parte, pentru a preveni și trata bolile de care aceasta suferă.

Acopul acesteia este acela de a permite utilizarea unor alimente și băuturi sigure și eficiente pentru a obține rezultate favorabile pentru sănătatea noastră.

Utilizarea alimentației cu scop de medicament reprezintă un concept destul de nou, iar ȋn ceea ce privește unele afecțiuni, s-a demonstrat că schimbarea alimentației poate să fie la fel de eficientă precum administrarea de medicamente – ȋnsă fără efecte adverse pentru corpul uman.

Beneficiile medicinii culinare

De pildă, s-a demonstrat deja faptul că o dietă antiinflamatoare poate avea ca efect benefic o ameliorare a poliartritei reumatoide. S-a mai demonstrat și că dieta mediteraneană care pune accent pe fructe, legume, ulei de măsline și cereale integrale, incluzând mai puține alimente ultraprocesate și carne decât o dietă tipică occidentală este eficientă în prevenirea bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2. Cum rămâne cu obezitatea?

Specialistul pe care l-am menționat mai sus, dr. Ali, răspunde la ȋmtrebarea: poate medicina culinară să vindece sau să combată obezitatea? Ei, acesta este de părere că ea poate ajuta ȋn cazul obezității și a supraponderii, ȋnsă nu este o soluție universală.

Acesta este de părere că medicina culinară este disciplina care poate educa oamenii ȋn așa fel ȋncât aceștia să aleagă și să gătească alimente sănătoase. Expertul a ținut să menționeze și faptul că la fel ca alte metode de pierdere în greutate, fiecare individ va răspunde diferit la această abordare și, astfel, va avea grade diferite de succes. Este foarte important de reținut acest lucru, fiindcă el se aplică la orice tratament al obezității definitic sau cu efecte temporare.

Successul abordării medicinii culinare

Expertul a mai subliniat și faptul că succesul acestei abordări ar putea avea un element cheie: să vedem o astfel de alimentație ca pe ceva benefic, dar care și oferă plăcere papilelor gustative, nu doar un substitut mai puțin gustos pentru mâncarea nesănătoasă. Cu alte cuvinte, dacă consumăm alimentele sănătoase cu plăcere, efectul de combatere a obezității și supraponderii va fi unul mai puternic.

Medicul dezbate și una dintre cele mai mari probleme legate de medicina culinară – aceea că astfel de alimente sunt mai scumpe decât cele nesănătoase. Acest lucru nu se va schimba până când producătorii și factorii de decizie politică nu vor fi convinși să schimbe prețurile și impozitarea pentru a face alimentele proaspete, cum ar fi fructele și legumele, mai accesibile ca preț decât alimentele nesănătoase. Interesul ar trebui să fie sănătatea populației, nu-i asa?

Ca o concluzie, combaterea obezității la nivel de populație, la un nivel global, necesită voință politică și o acțiune puternică din partea autorităților, nu doar acțiune individuală. Medicina culinară poate fi o abordare extrem de benefică a problemei, dar până când guvernele vor facilita mai mult accesul populației la hrana sănătoasă cu prețuri accesibile pentru toți, obezitatea va rămâne cu o prevalență tot mai mare.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.