Tratamentul tiroidei și al paratiroidei

De-a lungul timpului, constatăm că organismul nostru nu mai funcționează optim, așa cum ar trebui. Panicați, ne alertăm și dăm fuga la medic, să caute ceea ce nu întotdeauna există și în urma investigațiilor medicale, adesea fiind doar o dovadă concretă a paranoiei noastre. Totuși, pentru a fi siguri, pentru a nu avea păreri de rău mai apoi, este indicat ca, ori de câte ori avem vreo suspiciune, să mergem să ni se confirme, respectiv să se infirme, acolo unde este cazul. Doar medicii specialiști se pot pronunța într-un sens sau într-altul și, de multe ori, opinia doar a unuia dintre ei nu este suficientă.

Ce este tiroida ?

Oricât de suprasolicitați am fi, în funcție de activitățile noastre zilnice, în organismul nostru, cele mai multe și frecvente fluctuații se înregistrează în metabolism, în principal pe bază hormonală. Astfel, apar problemele de la nivelul tiroidei, cea care, prin hormonii produși, influențează numeroase procese metabolice în corpul uman.

Afecțiunile tiroidei – boala Basedow și gușa nodulară

Boala Basedow

Ca principale afecțiuni ale tiroidei, se remarcă gușa nodulară, alături de boala Basedow, însă, din fericire, ele sunt tratabile pe cale chirurgicală, ocazie cu care pot fi îndepărtate din organism, acolo unde acest lucru este imperior necesar.
În vederea unei potențiale operații chirurgicale, pacientul doritor, în prealabil, trebuie să facă o vizită la medicul endocrinoloc, care evaluează activitatea glandei tiroide, spre a vedea dacă este una crescută, respectiv scăzută.
Caracteristică pentru boala Basedow, creșterea în volum a glandei tiroidiene, este una dintre semnele care indică probleme în această zonă. La fel, exoftalmia și agitația psiho-motorie. O persoană care constată că manifestă asemenea simptome, e indicat să se grăbească la medic, pentru a preveni ceea ce, mai târziu, ar trebui tratat direct chirurgical. Totuși, pentru cei interesați, e bine de precizat că tratamentul chirurgical este unul de rutină, astfel că, pe această cale, glanda tiroidă va fi îndepărtată în totalitate, iar, în perioada de recuperare, durerile vor fi la intensități minime.

Gușa nodulară

Gușa nodulară reprezintă o transformare, așa cum îi spune și denumirea, la nivelul nodulilor. De asemenea, ea prezintă chisturi ale tiroidei. Din nefericire, în anumite cazuri, glanda tiroidă poate avea dimensiuni cu mult peste nivelul minim acceptat. Tocmai de acea, procedura chirurgicală are ca scop modificarea, respectiv corectarea excesului dimensional al glandei tiroidei, cu rezultatul final de îmbunătățire nu doar a aspectului, ci și a funcționalității acestei glande.

Paratiroida și glandele paratiroide

Atunci când nu funcționează corespunzător, la capacitate maximă, glandele paratiroide, datorită activității lor defectuoase, dar intense, riscă să crească nivelul de calciu prezent în organism. Din această cauză, se accelerează riscurile crescânde ale apariției unor complicații precum osteoporoza, pietrele la rinichi, precum și starea continuă și extenunată de oboseală prelungită. Tratamentul chirurgical al paratiroidei va reuși să înlăture toate aceste neplăceri din organism, astfel că durerile osoase nu vor mai persista, oboseala va dispărea, iar pacientul se va resimți bine după această operație chirurgicală, care îi va reda liniștea și confortul zilnic, fizic, cât și psihic.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.