Uleiul de mǎsline poate preveni infarctul și AVC-ul pentru persoanele care suferǎ de obezitate

Persoanele care suferǎ de obezitate sau sunt supraponderale pot ȋncepe sǎ ȋși schimbe viața printr-o schimbare micǎ ȋn dietǎ. Deși aceastǎ schimbare este una micǎ, importanța sa este una extremǎ.

Conform unui studiu recent, persoanele care suferǎ de obezitate morbidǎ care au utilizat ulei de mǎsline mǎcar o datǎ pe sǎptǎmȃnǎ au avut parte de o activitate a trombicitelor diminuatǎ.

Cu alte cuvinte, acest lucru ȋnseamnǎ ca astfel de persoane au avut sȃngele mai puțin gros. Acest fapt a diminuat riscul formǎrii cheagurilor care sunt cauza principalǎ a infarctului și a AVC-urilor. Studiul sugereazǎ cǎ un consum de ulei de mǎsline este extrem de benefic.

AVC = Accident Vascular Celebral

Acest studiu a fost unul observațional iar unul dintre cercetǎtori a observat cǎ legumele, carnea roșie și fructele nu au avut vreun impact asupra vȃscozitǎții sȃngelui. Exercițiile fizice, de asemenea, nu au pǎrut sǎ afecteze sȃngele ȋn vreun fel.

Dovezile contextuale au evidențiat faptul cǎ uleiul de mǎsline are efecte de anti coagulare care au fost observate pe parcursul acestui studiu.

Uleiul de mǎsline este un ingredient esențial ȋn dieta mediteraneanǎ iar mai multe studii au demonstrat deja faptul cǎ acest tip de dietǎ poate reduce cu succes riscul pentru AVC și infarct.

Desfǎșurarea studiului

Studiul a analizat 63 de adulți care erau afectați de obezitate morbidǎ. Potrivit normelor internaționale, o persoanǎ este clasificatǎ ca fiind obezǎ daca are un IMC de minim 30.

Participanții sau fost rugați sǎ completeze diverse chestionare cu date legate de obiceiurile lor culinare zilnice. Aceste chestionare erau interesate de dietǎ și stilul de viațǎ al participanților la studiu.

Echipa de cercetǎtori a utilizat informațiile colectate de la participanții la studiu pentru a observa felul ȋn care trombocitele lor au reacționat atunci când au fost expuse la un agonist, și anume o substanță care poate crește apariția cheagurilor de sânge.

Așa cum am menționat anterior, cei care au consumat cel puțin o dată pe săptămână ulei de măsline au avut o activitate mai mică a trombocitelor – cu cât aportul de ulei de măsline este mai mare, cu atât riscul apariției cheagurilor de sânge este mai mic.

Rezultatele studiului sugerează că un stil de viață sănătos are potențialul de a stimula sănătatea fizicǎ în moduri care nu sunt chiar atȃt de evidente. Este important și faptul cǎ sunt necesare cercetări suplimentare pentru a demonstra eficiența uleiului de măsline pe termen lung.

Pe de altǎ parte este esențial de ȋnțeles cǎ obezitatea este o afecțiune care atrage o mulțime de alte probleme de sǎnǎtate și trebuie tratatǎ cu orice preț. Cel mai sigur tratament rǎmȃne chirurgia bariatricǎ asociatǎ cu un stil de viațǎ sǎnǎtos.

 

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.