Ultimele descoperiri ȋn domeniul obezității: eliminarea excesului de grăsime din orice parte a corpului

Obezitatea continuă să rămână o problemă majoră de sănătate la nivel global. Din fericire, nici cercetătorii nu pierd timpul. Ultimele descoperiri din domeniu facilitatează eliminarea depozitelor de grăsime din orice parte a organismului. Iată mai multe despre acest subiect ȋn cele ce urmează.

Celulele adipoase din organismul unui sportiv de performanță sunt diferite de cele ale unei persoane care suferă de obezitate. Noile tehnologii ȋn domeniu pot scoate la suprafață tehnici și terapii de ultimă generație pentru tratarea obezității.

Experții tocmai au evidențiat un progres enorm ȋn această privință. Ei au reușit să demonstreze felul ȋn care unele nanomateriale ȋncărcate pozitiv pot fi injectate ȋn celulele adipoase nesănătoase pentru a le aduce starea de sănătate ȋnapoi. Astfel, asistăm la punerea bazelor unor tratamente inovatorii care vizează, ȋn mod selectiv, depozitele de grăsime din orice parte a organismului.

Ultimele descoperiri ȋn materie de tratament al obezității

Ultimele descoperiri fac parte dintr-o serie de studii inovatoare ȋn domeniu. Acestea au fost conduse de Universitatea din Columbia și rezultatele impresionante au fost publicate ȋn două lucrări – ele se concentrează pe diferite funcții pe care celulele adipoase le pot ȋndeplini ȋn corpul uman și pe diferența care se poate observa ȋn metabolismul sănătos al grăsimilor și formarea nesănătoasă a altor grăsimi. Este important de reținut faptul că celulele adipoase au capacitatea de a stoca energia sub formă de lipide, dar când acestea sunt nevoite să preia mult prea mult, ele vor crește și vor ȋncepe să sufere modificări ale unor gene specifice. Acest fapt va conduce, ȋn cele din urmă, la apariția obezității.

Descoperirea utilității unui noi nanomaterial

Cercetătorii care au lucrat la studiile menționate mai sus și-au propus să remodeleze aceste celule adipoase, ȋn loc să le distrugă. Acest demers s-a dovedit de succes datorită faptului că a fost folosit un nanomaterial care era ȋncărcat pozitiv – el a fost numit PAMAM generația 3 sau P-G3.

Experții au fost destul de inspirați ȋncât să mobilizeze P-G3 pentru a ataca celulele adipoase, după ce s-a descoperita faptul că unele dintre țesuturile adipoase conțin un fel de matrice extracelulară care era ȋncărcată negativ (numită ECM) – o structură de suport pentru celule. Acest lcuru a favorizat apariția posibilității ca ECM să poată acționa ca un sistem de transport pentru moleculele ȋncarcate pozitiv.

Echipa de experți a injectat P-G3 ȋn organismului unor șoareci de laborator care sufereau de obezitate și, apoi, a constatat faptul că ea se răspândește rapid ȋn țesutul adipos. Cercetătorii au observat cu stupoare faptul că nanomaterialul a oprit funcția de stocare a lipidelor ȋn celulele adipoase. Ele au fost readuse la o stare mult mai sănătoasă și tânără. Drept urmare, șoriceii au pierdut mult exces ponderal.

Experții au afirmat faptul că, cu ajutorul P-G3, celulele adipoase pot rămâne ȋn continuare celule adipoase, dar ele nu mai pot crește. Aceste lucruri au fost evidențiate de către autorul studiului Kam Leon.

Rezultatele impresionante ale studiului

Expertul a afirmat următoarele: „Studiile noastre evidențiază o strategie neașteptată prin intermediul căreia se poate trata adipozitatea viscerala. Aceste studii sugerează o nouă direcție de explorare a nanomaterialelor cationice pentru tratarea bolilor metabolice.”

Mai mult decât atât, oamenii de știință au evidențiat și faptul că ȋn timp ce nanomaterialul a avut capacitatea să neutralizeze stocarea lipidelor ȋn celulele adipoase, acestora le-a permis, totuși, să ȋndeplinească celelalte funcții, promovând formarea unor noi celule adipoase. Efectul a fost următorul: șoriceii aveau celule adipoase mai mici, mai tinere și mai sănătoase din punct de vedere metabolic, similare celor care sunt observate ȋn cazul nou-născuților și al sportivilor. Oamenii de știință au demonstrat, de asemenea, faptul că tehnica se aplică și biopsiilor de grăsime umană – acest lucru este de bun augur către o utilizare clinică pe oameni ȋn viitor.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.