Ultimele studii relevă felul în care copiii sunt afectaţi în viaţă de obezitatea infantilă

Experţii în sănătate nu pot sublinia îndeajuns faptul că cei mici ar trebui să se bucure de o greutate normală pentru a avea o viaţă optimă. Iată ultimele mesaje pe care experţii le transmit părinţilor din întreaga lume legat de greutatea optimă a celor mici.

La finele anului trecut, o publicaţie din SUA a afirmat faptul că Louisiana ocupă locul șase la nivel național în prevalența obezității infantile.

Potrivit acesteia, oamenii nu îşi mai pot permite indiferența faţă de această criză de sănătate publică, care amenință sănătatea copiilor și chiar viitorul Louisianei.

Articolul postat la finalul anului trecut începe prin a adresa importanţa problemei obezităţii.

Importanţa obezităţii ca boală

Articolul mai menţionează şi faptul că fiecare dintre noi cunoaște pe cineva – un prieten, o rudă, un coleg de muncă – al cărui copil se luptă cu obezitatea. Autorii subliniază faptul că acest lucru nu înseamnă că copilul are o voință slabă sau este leneș.

Este întotdeauna extrem de important de menţionat faptul că obezitatea infantilă nu se referă la părinții care nu fac cele necesare pentru ca cei mici să fie sănătoşi.

Publicația menţionată mai sus evidenţiază şi faptul că există zeci de factori biologici, genetici și de mediu care contribuie la riscul de obezitate al unui copil.

Este totuşi un lucru important de menţionat acela că puține dintre aceste cauze se află sub controlul părinților, cu atât mai puțin al copilului lor. Dovezile arată, iar comunitatea medicală recunoaște, faptul că obezitatea este o boală complexă, cronică, după cum am evidenţiat şi noi de atâta timp.

Blamarea pacientului cu obezitate, o problemă

Mai trebuie subliniat şi faptul că cu toate acestea, obezitatea rămâne una dintre singurele boli în care dăm vina pe pacient, chiar şi în anul 2022.

Dovezile au evidenţiat, de asemenea, că această abordare este una dezastruoasă. Acuzele care sunt aruncate spre pacient conduc la o spirală descendentă a stimei de sine mai scăzute, depresie și mai atrag după sine şi mai multă creștere în greutate. Aceste elemente nocive sunt prinse într-un cerc vicios din care pacientul nu poate scăpa.

Toate acestea, pe lângă multe altele, reprezintă principalele motive pentru care trebuie schimbată abodarea obezităţii.

Articolul pe care l-am menţionat spune, de asemenea, ca eliminarea problemelor începe de la oprirea stigmatizării obezității, de la înlăturarea concepţiilor greşite despre această boală teribilă.

Dacă astfel de măsuri nu vor fi luate, tendinţele prezente de stigmatizare a pacienţilor tineri sau în vârstă vor continua.

Este esenţial de mentionat faptul că deja aproape 40% dintre copiii din Louisiana sunt supraponderali sau obezi, iar acest lucru depăşeşte graniţele statului. Obezitatea este în 2022 o pandemie care a cuprins întreaga planetă şi care înrăutăţeşte condiţiile de viaţă a oamenilor din întreaga lume.

Majoritatea dintre aceşti copii care suferă de obezitate sau suprapondere, indiferent de indicele lor de masă corporală, vor deveni adulți cu obezitate și cu probleme extrem de grave de sănătate asociate acesteia: boli de inimă, diabet de tip 2 și cancere care conduc la deces.

Este important ca obezitatea să fie înţeleasă ca o afecţiune cu o mulţime de riscuri, dar care se poate preveni sau, odată instalată, se poate trata.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.