Util ȋnainte de sărbători: Mesele târzii provoacă exces de greutate și diabet; cele mai importante motive și influența ritmurilor circadiene asupra greutății

Este deja un fapt știut acela că mesele luate la ore târzii provoacă creștere ȋn greutate. Experții au descoperit că acestea conduc și la instalarea diabetului, o afecțiune gravă a sănătății. Iată mai multe detalii despre acest subiect, mai ales că se apropie sărbătorile iar mâncatul la ore târzii devine tot mai tentant.
Alimentația sănătoasă din timpul zilei aduce multe beneficii pentru sănătate, iar acest fapt are legătură cu eliberarea de energie a organismului nostru. Experții de la Northwestern Medicine au descoperit mecanismul din spatele motivului pentru care mâncatul târziu este strâns legat de diabet și, totodată, de creșterea în greutate.
Informațiile oficiale provenite de la CDC au evidențiat faptul că 37,3 milioane de americani suferă de diabet – acest număr reprezintă 11,3% din populația SUA. 96 de milioane de americani cu vârsta de 18 ani sau mai mult au prediabet – acest număr reprezintă 38,0% din populația adultă din SUA. Cum se știe deja, obezitatea este o afecțiune deosebit de gravă a sănătății care atrage după sine o mulțime de afecțiuni severe pentru corpul nostru. Boala are o prevalență de 41,9% ȋn SUA, potrivi datelor eliberate de CDC.
Mesele târzii, somnul și obezitatea
Legătura dintre mesele luate la ore târzii, somn și obezitate este știută deja, ȋnsă experții au ȋncercat să o ȋnțeleagă pe deplin doar de curând. Potrivit experților, astfel de mese pot modifica țesutul adipos si pot perturba ritmurile circadienie.
Se pare că ultimele cercetări de la Northwestern au arătat că eliberarea de energie poate fi mecanismul molecular prin care „ceasurile” noastre interne controlează echilibrul energetic. Acest fapt a fost demonstrat de studiul pe care l-am menționat mai sus.
Cercetătorii au demonstrat prin intermediul acestui studiu faptul că ziua este momentul ideal să consumăm alimente – pe parcursul zilei, când avem parte de lumină naturală, este optim să disipăm energia sub formă de căldură.
Astfel de descoperiri au o importanță mare pentru implicațiile dietei, piederea unor ore de somn și pentru modul ȋn care sunt hrăniți pacienții care au nevoie de o asistență nutrițională pe termen mai lung din cauza unor probleme de sănătate pe care aceștia le au.
Studiul se numește „Time-restricted feeding mitigates obesity through adipocyte thermogenesis,” – „Hrănirea limitată în timp atenuează obezitatea prin termogeneza adipocitelor”, și lucrarea a fost publicată pe 20 octombrie în revista Science.
Când ne jucăm cu ceasul intern al organismului nostru, practic, ne jucăm cu metabolismul corpului, potrivit acestui studiu. Unul dintre autorii studiului este Dr. Joseph T. Bass, profesor de medicină Charles F. Kettering la Northwestern University Feinberg School of Medicine. De asemenea, el este un endocrinolog Northwestern Medicine.
Desfășurarea studiului
Studiul a evidențiat faptul că, dacă consumăm diete în stil occidental la cafenea – bogate în grăsimi, carbohidrați – ceasul nostru interior se modifică.
Bass a explicat faptul că acest ceas al nostru este sensibil la ora în care oamenii mănâncă, în special țesutul adipos. Este important de menționat și faptul că această sensibilitate este înlăturată de dietele bogate în grăsimi.
Expertul menționat mai sus a mai afirmat și faptul că deși nu înțelegem de ce, ceea ce știm este că, pe măsură ce persoanele devin obeze, încep să mănânce mai mult atunci când ar trebui să doarmă.
Studiul a analizat comportamentul șoarecilor, animale nocturne. Aceștia au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. Li s-a dat să mănânce fie exclusiv în perioada lor inactivă (luminoasă), fie în perioada lor activă (întunecată). În decurs de o săptămână, șoarecii hrăniți în timpul orelor cu lumină au câștigat mai multă greutate în comparație cu cei hrăniți pe întuneric. Pentru a atenua efectele temperaturii asupra descoperirilor lor, oamenii de știință au stabilit temperatura la 30 de grade. Se pare că la această temperatură, șoarecii consumă cea mai mică cantitate de energie.
Potrivit studiilor menționate mai sus, se pare că este importantă existența acestei componente a echilibrului energetic în care șoarecii consumă mai multă energie mâncând în anumite momente, a spus Hepler.
Expertul a mai afirmat următoarele: „De aceea ei pot mânca aceeași cantitate de mâncare în diferite momente ale zilei și pot fi mai sănătoși atunci când mănâncă în perioadele active față de când ar trebui să doarmă.”
Termogeneza ȋmbunătățită genetic
Studiul a mai descoperit și faptul că termogeneza îmbunătățită genetic – sau eliberarea de căldură prin celulele adipoase – a prevenit creșterea în greutate și a îmbunătățit sănătatea animăluțelor.
Hepler a identificat, de asemenea, ceea ce a numit ciclul inutil al creatinei, în care creatina (aceasta este o moleculă care ajută la menținerea energiei) este supusă stocării și eliberării de energie chimică în țesuturile adipoase. Acest fapt sugerează că creatina poate fi mecanismul care stă la baza eliberării de căldură.
Potrivit studiului, este importantă analizarea din punct de vedere mecanic, a felului ȋn care ceasul circadian controlează metabolismul creatinei. Este necesară o abordare de stimulare a acestuia, fiindcă are o mare importanță asupra sănătății metabolice la nivelul țesutului adipos.