Calculator indice de masă corporală (calculator IMC)
Interpretarea rezultatelor calculatorlui IMC
- < 18.5
- 18.5-25
- 25-30
- 30-35
- 35-40
- > 40
IMC<18.5 (subponderal)
Informaţii
Cantitatea grăsimii corporale este foarte mică, fapt care poate conduce la o imunitate scăzută a organismului, la dispariţia menopauzei, în cazul femeilor, la malnutriţie etc. Acest IMC poate indica probleme grave de sănătate, mai ales daca este cauzat de o slăbire extremă într-un interval de timp foarte scurt.
Recomandări
Se recomandă acumularea de kilograme prin utilizarea unei diete sănătoase. Cea mai bună metodă este creşterea complexului de carbohidraţi şi consumul mai multor calorii. Exerciţiile fizice regulate vor creşte masa musculară, prevenind totodată acumularea grăsimilor în organism. Creşterea greutăţii este un proces care trebuie realizat treptat pentru asigurarea creşterii masei musculare şi nu a cantitătii de grăsime în exces.
Alte indicaţii
- Consumul a 6-8 pahare de apă, zilnic
- Mese dese, dar în cantităţi mici
- Fructe şi legume crude
- Evitarea cafelei, a alcoolului, a tutunului, a sucurilor acidulate, a alimentelor procesate, a grăsimilor animale, a cărnii roşii
- Reducerea consumului de produse lactate
IMC între 18,5 şi 24,9 (greutate normală)
Informaţii
Persoanele cu acest IMC au greutatea ideală şi cantitatea de grăsime corporală suficientă pentru asigurarea sănătăţii optime. Toate acestea sunt asociate cu un trai prelungit şi o rată scăzută a riscurilor de boli severe.
Recomandări
Menţinerea greutăţii şi evitarea situării în una dintre cele două extreme ale intervalului IMC.
IMC între 25 şi 29, 99 (supraponderal)
Informaţii
Persoanele cu IMC-ul situat în acest interval sunt considerate supraponderale, prezentând un risc crescut pentru diferite afecţiuni precum diabet, boli ale inimii sau hipertensiune.
Recomandări
Se recomandă pierderea kilogramelor prin intermediul unei diete sănătoase şi a unui program regulat de exerciţii fizice.
Alte indicaţii
- Eliminarea cărnii roşii, a alimentelor prăjite şi a sucurilor carbogazoase din dietă
- Creşterea cantitătii de apă consumate zilnic
IMC între 30 şi 34, 99 (obezitate, gradul I)
Informaţii
Persoanele cu acest IMC prezintă un risc crescut pentru boli severe precum cele de inimă, diabet, hipertensiune, boli ale vezicii biliare, unele tipuri de cancer.
Recomandări
Ultimile ghiduri de tratament recomanda tratamentul minim-invaziv laparoscopic de slabire in greutate.
De asemenea, este necesară modificarea stilului de viaţă. Astfel, este posibilă rezolvarea unor condiţii problematice precum hipertensiunea şi diabetul. Metodele de tratament depind de nivelul obezităţii, de starea generală de sănătate şi de motivaţia de a pierde kilogramele în plus. Pierderea kilogramelor în plus trebuie să se facă treptat, în caz contrar putând să se piardă din masa musculară în locul grăsimii sau să apară probleme de sănătate precum deficienţe nutriţionale sau pietre la bilă.
IMC între 35 şi 39, 99 (obezitate, gradul II)
Informaţii
Persoanele cu acest ICM manifestă un risc foarte crescut pentru probleme extrem de grave de sănătate care pot conduce chiar la moarte.
Recomandări
Tratamentul minim-invaziv laparoscopic de slabire in greutate este obligator!
Este necesară modificarea stilului de viaţă. Astfel, este posibilă rezolvarea unor condiţii problematice precum hipertensiunea şi diabetul. Metodele de tratament depind de nivelul obezităţii, de starea generală de sănătate şi de motivaţia de a pierde kilogramele în plus. Pierderea kilogramelor în plus trebuie să se facă treptat, în caz contrar putând să se piardă din masa musculară în locul grăsimii sau să apară probleme de sănătate precum deficienţe nutriţionale sau pietre la bilă.
IMC>40 (obezitate morbidă)
Informaţii
Un astfel de IMC predispune persoanele care suferă de obezitate morbidă la riscuri extrem de mari pentru dezvoltarea diferitor boli legate de kilogramele in exces, putând cauza moartea prematură.
Recomandări
Tratamentul minim-invaziv laparoscopic de slabire in greutate trebuie realizat de urgenta!
Este extrem de important ca persoanele care prezintă obezitate morbidă să consulte medicul de specialitate pentru a primi ajutor şi pentru a ajunge la o greutate optimă.
Este necesară, de asemenea, modificarea stilului de viaţă. Astfel, este posibilă rezolvarea unor condiţii problematice precum hipertensiunea şi diabetul. Metodele de tratament depind de nivelul obezităţii, de starea generală de sănătate şi de motivaţia de a pierde kilogramele în plus. Pierderea kilogramelor în plus trebuie să se facă treptat, în caz contrar putând să se piardă din masa musculară în locul grăsimii sau să apară probleme de sănătate precum deficienţe nutriţionale sau pietre la bilă.
Ce este Indicele de masa corporala (IMC)?
Indicele de masă corporală (IMC) reprezintă indicatorul oficial de calculare a greutăţii corporale ideale, în funcţie de o anumită înălţime dată, fiind, practic, un raport bazat pe greutatea şi înălţimea fiecărei persoane. IMC stabileşte grupa de greutate în care se încadrează o persoană, adică gradul obezităţii. IMC poate fi utilizat în vederea calculării numărului de kilograme pe care o anumită persoană trebuie să le câştige sau să le piardă pentru a atinge greutatea ideală potrivită înălţimii fiecăruia. Calcularea IMC este una dintre cele mai răspândite metodă pentru analiza gradului de obezitate.
Acest calculator IMC poate fi folosit de bărbaţi sau femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, nefiind potrivit pentru calcularea greutăţii de către copii, femei însărcinate, sportivi (din cauza masei musculare mari) sau vârstnici.
IMC nu stabileşte procentul de grăsime corporală, a masei osoase sau musculare.