Chirurgia arterelor membrului inferior

Chirurgia arterelor membrului inferior are loc în cazul bolii arteriale periferice. Aceasta este cauzată de un flux sanguin necorespunzător prin artere. Boala se mai numeşte boală vasculară periferică, iar membrele inferioare sunt cele mai afectate de astfel de afecţiune vasculară.

Tratamentul chirurgical al arterelor membrelor inferioare se foloseşte pentru tratarea acesti boli care vine cu riscul de piedere a unui membru.

Chirurgia arterelor membului inferior se utilizează în cazul pacienţilor cu claudicaţie intermitentă invalidantă, care au dureri în starea de rapaus, ulcere care nu se vindecă, gangrenă, etc.

Bypass ilio-femural, femuro-popliteu

Ce este bypass-ul ilio-femural?

Bypass-ul ilio-femural și distal asociat sau bypass-ul iliodistal pot fi indicate atunci când un chirurg dorește să limiteze amploarea procedurii și să evite abordarea arterei femurale contralaterale în contextul bolii unilaterale pe mai multe niveluri.

Indicaţii

În cazurile de boală ocluzivă a arterei femurale comune iliace sau proximale izolate, există mai multe opțiuni atunci când pacienții prezintă simptome de claudicație sau, mai rar, ischemie care amenință membrele (de pildă, ulcere nevindecatoare sau gangrenă). Indicațiile suplimentare includ anevrism iliac izolat și anevrism femural comun proximal.

Femuro-polipteu

Artera femurală superficială este artera principală nutritivă a gambei şi piciorului, iar când o stenoză arterială apare treptat, se va dezvolta o reţea de substituţie colaterală care asigură oxigenarea normală a gambei şi piciorului. Boala arteromatoasă este cea responsabilă de leziunile arteriale.

Tehnici chirurgicale

Procedura chirurgicală se va efectua prin ocolirea segmentului patologic al arterei, fiind folosită o proteză din material sintetic.

Endarterectomii, angioplastii de largire

Ce este endarterectomia? Indicaţii

O endarterectomie este una dintre intervențiile chirurgicale comune pe care medicii le pot folosi pentru a vă trata arterele îngustate, pentru a îmbunătăți fluxul sanguin și pentru a ameliora simptomele PAD. Intervenția chirurgicală implică îndepărtarea substanțelor grase numite plăci din artere.

Dacă artera din partea superioară a piciorului numită artera femurală comună are un blocaj sau o îngustare severă, poate fi necesară efectuarea unei endarterectomii.

Ce este angioplastia? Indicaţii

Angioplastia este o procedură utilizată pentru deschiderea arterelor coronare blocate cauzate de boala coronariană. Restabilește fluxul de sânge către mușchiul inimii fără intervenții chirurgicale pe cord deschis. Angioplastia poate fi efectuată într-o situație de urgență, cum ar fi un atac de cord.

Angioplastia este o procedură endovasculară minim invazivă utilizată pentru a lărgi arterele sau venele îngustate sau obstrucționate, de obicei pentru a trata ateroscleroza arterială.

Tehnici utilizate

Un balon dezumflat atașat la un cateter (un cateter cu balon) este trecut peste un fir de ghidare în vasul îngust și apoi umflat la o dimensiune fixă. Balonul forțează expansiunea vasului de sânge și a peretelui muscular din jur, permițând un flux sanguin îmbunătățit.

Un stent poate fi introdus în momentul balonării pentru a se asigura că vasul rămâne deschis, iar balonul este apoi dezumflat și retras.

Chirurgia endovasculară (angioplastia și stentarea)

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.