Chirurgie bariatrică

Ce este chirurgia bariatrică ?

Chirurgia obezităţii este cunoscută şi sub denumirea de chirurgie bariatrică şi reprezintă tratamentul modern  indicat pacienţilor care suferă de obezitate morbidă. Rezultatele cele mai bune pot fi obţinute prin intermediul intervenţiilor chirurgicale de tratament ale obezităţii. Acestea includ montarea unui inel gastric, bypass-ul gastric, gastrectomia, plicatura gastrică şi abdominoplastia (intervenţia estetică după slăbire).

Beneficiile abordărilor chirurgicale minim invazive

Intervenţiile chirurgicale minim invazive pentru tratamentul obezităţii desemnează nişte operaţii care oferă pacienţilor foarte multe beneficii, spre deosebire de utilizarea tehnicilor tradiţionale. Intervenţiile minim invazive se bucură de sprijinul tehnologiilor de ultimă generaţie, reprezentând un foarte important progres al medicinii contemporane.

Intervenţiile laparoscopice sunt unele dintre cele mai des utilizate proceduri chirurgicale abdominale care constă ȋn introducerea ȋn cavitatea abdominală a unei camere video de ultimă oră prin intermediul căreia se poate vizualiza ȋntreaga operaţie pe ecrane TV.

Beneficiile unei intervenţii minim invazive includ o durată scurtă de desfăşurare a operaţiei, iar acest fapt conduce la scăderea considerabilă a stresului şi a suferinţelor resimţite de către pacient. Mai mult, faţă de metodele chirurgicale tradiţionale, starea de disconfort şi durerea provocate de operaţiile laparoscopice sunt minime. Procedurile implică incizii de dimensiuni foarte reduse, iar acest fapt are drept efect cicatrici foarte mici, greu sesizabile, din cauză că ţesutul suportă daune mai puţine. Efectul final va consta ȋntr-o perioadă de spitalizare redusă şi ȋntr-un timp de recuperare mult mai scurt.

Majoritatea intervenţiilor minim invazive prezintă o rată a acurateţii mult mai mare faţă de procedeele tradiţionale, având ȋn vedere faptul că echipamentul video utilizat ȋn cadrul acestora permite o vizualizare perfectă a structurii organelor interne, chirurgul beneficiind, astfel, de o precizie maximă pe tot parcursul intervenţiei. Acesta va avea la ȋndemână o paletă extrem de vastă de instrumente şi tehnici menite să transforme operaţiile laparoscopice ȋn nişte proceduri cu rezultate dintre cele mai bune pentru pacienţi.

Necesitatea chirurgiei ȋn cazul tratamentului obezităţii şi avantajele intervenţiilor bariatrice

În momentul ȋn care pacienţii afectaţi de obezitate care au epuizat orice alte metode de tratament pentru această afecţiune cum ar fi medicaţia, dietele, sportul, tratamente la nivel endocrin sau terapiile comportamentale, ei sunt sfătuiţi să apeleze la chirurgia bariatrică, singurul mod sigur şi definitiv de tratament al obezităţii.

Epidemia obezităţii de la nivel global impune adoptarea unei atitudini ferme ȋn ceea ce priveşte necesitatea implementării unei educaţii medicale corecte a populaţiei şi nevoia aplicării metodelor terapeutice agresive, unicele care au o eficienţă maximă.

Rata de succes pentru eliminarea kilogramelor ȋn plus este raportată ca fiind cea mai mare ȋn cazul intervenţiei de bypass gastric, ȋnsă toate tehnicile chirurgicale moderne de tratament al obezităţii oferă rezultate excelente. Studiile şi cercetările au demonstrat o pierdere a excesului de kilograme de 40-50% ȋn cazul montării unui inel gastric şi o diminuare a excesului de greutate cu 65-80% ȋn cazul efectuării unui bypass gastric după o perioadă ce circa un an de la operaţie. De regulă, pierderea surplusului de kilograme va continua pentru o perioadă cuprinsă ȋntre 18 şi 24 de luni de la intervenţiile chirurgicale bariatrice.

Eliminarea excesului va avea drept efecte ameliorarea comorbidităţilor şi ȋmbunătăţirea multor aspecte ale vieţii psihosociale a pacientului. Invazivitatea minimă a operaţiilor şi agresiunea foarte redusă asupra ţesuturilor sunt esenţiale pentru o reuşită terapeutică. Chirurgia bariatrică prezintă beneficii majore, fără ca intervenţiile să depindă de patologia pacienţilor asupra cărora sunt efectuate.

S-a demonstrat că ȋn proporţie de 90% pacienţii care au apelat la chirurgia bariatrică au reuşit să ȋşi menţină o pierdere de greutate de circa 50% pentru o perioadă foarte lungă de timp.

În lumea ȋntreagă sunt realizate, la ora actuală, anual, peste 600.000 de proceduri bariatrice pentru persoanele care suferă de forme severe de obezitate, un număr destul de redus, ȋnsă, având ȋn vedere faptul că peste 100 de milioane de persoane din ȋntreaga lume sunt afectate.

Procedurile chirurgicale bariatrice reprezintă nişte modalităţi esenţiale de eliminare a cercului vicios al excesului de greutate şi ȋmbunătăţesc incontestabil calitatea vieţii pacienţilor care apelează la aceste soluţii de tratament pentru obezitate.

 

Pentru a calcula în ce categorie de greutate vă încadrați folosiți calculatorul de indice de masă corporală.

Cum apreciaţi informaţiile de pe această pagină: 
Medie: 4.1 (90 voturi)