Scleroterapia cu spumă

Ce este scleroterapia ?

Scleroterapia constă ȋn injectarea unei soluţii sclerozante sterile cu un ac fin direct ȋn interiorul venei, producându-se o reacţie inflamatorie controlată care va avea drept efect ȋnchiderea venei. Vena va deveni, de cele mai multe ori, invizibilă sau aproape invizibilă, fiind resorbită de către organism.

Indicaţiile scleroterapiei cu spumă

Indicaţiile optime pentru efectuarea acestei metode de tratament a varicelor includ următoarele:

  • Telangiectazii (dilataţii ale vaselor mici de sânge)
  • Vene reticulare (care au aspectul unei reţele)
  • Varice izolate
  • Varice recurente
  • Varice localizate sub genunchi
  • Varice de orice dimensiune

Scleroterapia cu spumă nu poate fi efectuată ȋn cazul pacienţilor care manifestă alergie la substanţa sclerozantă. De asemenea, procedura este contraindicată persoanelor care suferă de boala arterială ocluzivă (circulaţia sângelui arterial este blocată) şi de tromboflebită acută.

Desfăşurarea procedurii de scleroterapie cu spumă

În primul rând, va avea loc evidenţiere a venelor care urmează a fi tratate cu ajutorul procedurii scleroterapiei cu spumă prin intermediul unei ecografii Doppler. Apoi, se va injecta, ȋn zonele problematice, spuma sclerozantă care va determina umflarea pereţilor venoşi, urmată de obliterarea venei. Amestecul chimic de aer şi spumă injectat ȋn venă va ȋmpinge sângele de pe traiectoria acesteia din cauza faptului că se produce un spasm al venei respective.Astfel, fluxul de sânge se va opri ȋn venă, aceasta cicatrizându-se şi estompându-se ȋn câteva săptămâni. După o vreme, ȋn timp, venele obliterate vor fi resorbite de către organism, apoi vor dispărea.

Dacă rezultatele nu sunt complet satisfăcătoare, se va putea reveni pentru o repetiţie a tratamentului ȋn cazul aceleiaşi vene. Îmbunătăţirea extrem de importantă pe care o aduce scleroterapia cu apumă faţă de cea tradiţională este ȋnlocuirea substanţei sclerozante lichide cu cea sub formă de spumă care are o eficienţă mult mai crescută.

Disconfortul va fi minim, iar obliterarea venoasă, adică stoparea curgerii sângelui şi ȋnchiderea venei va fi una, de regulă, permanentă. 

Durerea resimţită ȋn cadrul scleroterapiei cu spumă este de o intensitate mică sau foarte mică, ȋn funcţie de soluţia utilizată şi de concentraţia acesteia.         

Avantajele procedurii

  • Tehnica scleroterapiei cu spumă permite tratarea radicală a bolii varicoase.
  • Metoda nu implica recurgerea la bisturiu.
  • Scleroterapia cu spumă este mult mai eficientă decât scleroterapia tradiţională chimică, deoarece substanţa lichidă utilizată de metoda tradiţională este ȋnlocuită cu una sub formă de spumă cu o mai mare eficienţă.
  • Substanţa sclerozantă vine ȋn contact direct cu pereţii venelor, fără să se amestece cu sângele.
  • Procedura poate fi realizată ȋn condiţii de ambulator, iar efectele benefice sunt vizibile imediat.

Recuperarea după intervenţie

Scleroterapia cu spumă este o procedură care nu necesită spitalizare. Bandajul compresiv aplicat după injectare trebuie menţinut timp de câteva zile pentru a favoriza contactul pereţilor venoşi. Pacientul se va putea deplasa imediat după intervenţie, fiind indicată mobilizarea şi mersul pe jos la circa 30 de minute după finalizarea procedurii. Măsura aceasta mai are rolul de a grăbi apariţia unor posibile reacţii alergice la substanţa sclerozantă, iar acestea vor putea fi, astfel, tratate cât mai rapid.

Posibilele senzaţii de disconfort şi roşeaţă de la nivelul zonei ȋn care s-a efectuat scleroterapia vor dispărea ȋn aproximativ 72 de ore. 

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.