Când este chirurgia bariatrică cea mai bună soluţie? – Interviu cu un medic specialist din Marea Britanie

Ratele la nivel mondial ale obezităţii sunt în creştere şi această afecţiune care a trecut deja la nivel de epidemie este extrem de greu de controlat.

De foarte multe ori ni se spune că este extrem de simplu să slăbim: „mănâncă mai puţin şi ieşi la alergat!” auzim de foarte multe ori. Dar, din păcate, lucrurile nu sunt chiar atît de simple întotdeauna sau în cele mai multe cazuri.

Din fericire, pentru acele persoane pentru care metodele conservatoare de eliminare a excesului ponderal nu au funcţionat, pentru persoanele care suferă de obezitate, există o soluţie de a pierde în greutate: chirurgia bariatrică.

Acest tip de intervenţie chirurgicală este disponibil pentru persoanele care întrunesc anumite condiţii medicale şi de greutate.

De ce este uneori necesară chirurgia bariatrică şi ce implică ea?

Unul dintre pionierii chirurgiei bariatrice profesorul Francesco Rubino, conducătorul Centrului Metabolic și Bariatric de la London Bridge Hospital, parte a HCA Healthcare din Mare Britanie (hcahealthcare.co.uk) și președinte al secţiei de chirurgie bariatrică și metabolică la King’s College London, discută subiecte importante legate de necesitatea chirurgiei bariatrice.

Acesta a răspuns la câteva întrebări foarte interesante şi pertinente privind subiectul de mai sus. Iată câteva dintre acestea în continuare.

De ce este atât de greu pentru unii oameni să slăbească și să ţină departe excesul ponderal?

Medicul a răspuns la această întrebare astfel: „obezitatea severă este o boală şi nicidecum o alegere, un stil de viaţă. Cercetările arată că atunci când pierdem în greutate prin dietă, organismul nostru reacționează activând diverse mecanisme prin care se apără de eliminarea excesului ponderal.”

Mai mult decât atât, „hormonii care stimulează foamea cresc, de obicei, după pierderea în greutate indusă de dietă, iar organismul nostru tinde, de asemenea, să reducă cantitatea de energie pe care o folosește. Acest lucru face dificilă menținerea pierderii în greutate pe termen lung ”, spune Rubino.

El a mai explicat si faptul că toate aceste efecte nu pot fi controlate de voinţa noastră și sunt înrădăcinate în biologia noastră, de fapt. Astfel se explică faptul că oamenii care încearcă diete vor redobîndi aproape invariabil greutatea pierdută la un moment dat.

Medicul a ţinut neapărat să sublinieze faptul că aceasta nu este neapărat o lipsă de autodisciplină sau vina unei persoane care suferă de obezitate, așa cum cred majoritatea oamenilor, ci este, de fapt, rezultatul modului în care funcționează biologia noastră. Acest lucru se aplică şi la persoanele care suferă de obezitate severă, motiv pentru care poate deveni extrem de frustrant ca aceste persoane să vadă că, deşi mănâncă mai puţin şi fac exerciţii fizice, tot nu reuşesc să slăbească.

Aici intervine eficacitatea chirurgiei bariatrice, iar metodele acesteia de tratament nu vor da greş niciodată. Deşi este important de înţeles faptul că, după intervenţii, pacienţii vor trebui să îşi schimbe stilul de viaţă, fără doar şi poate. Aşadar, este nevoie de efort şi din partea pacientului după intervenţie.

Chirurgia bariatrică, o metodă de a pierde in greutate pentru cei leneşi?

Medicul a mai afirmat şi faptul că, din păcate, există persoane care cred în ziua de azi că tratamentele bariatrice sunt modalităţi de a pierde în greutate pentru persoanele prea leneşe ca să facă exerciţii fizice sau prea nemotivate pentru a ţine diete. Nimic mai fals!

Acesta a explicat faptul că există dovezi clare că, în unele cazuri, cum ar fi obezitatea morbidă, schimbările legate de stilul de viaţă nu sunt suficiente pentru pacient. Pentru realizarea unui control adecvat şi definitiv al afecţiunii se recomandă chirurgia bariatrică în astfel de cazuri.

Rubino a mai spus şi că în cazul persoanelor care sunt doar supraponderale sau cu forme de obezitate uşoară (IMC sub 35, fără bolimetabolice) intervenţiile chirurgicale nu sunt indicate, iar chirurgia bariatrică nu va fi un înlocuitor pentru un stil de viaţă sănătos care are capacitatea de a fi eficient şi de a preveni evoluţia pacientului spre obezitate mai severă.

Este extrem de important de subliniat că sugerarea schimbării stilului de viaţă în cazul pacienţilor cu obezitate morbidă sau severă în locul recomandării unor tratamente bariatrice contrazice dovezi ştiinţifice şi logica, putând chiar să pună în pericol viaţa pacientului.

Medicul a folosit o comparaţie mai clară: sugerarea schimbării stilului de viaţă în cazul pacienţilor cu obezitate severă în locul recomandării unei intervenţii chirurgicale pentru tratamentul obezităţii este ca şi cum ai recomanda modificarea stilului de viaţă în cazul unui pacient care suferă de cancer în locul chirurgiei sau al chimioterapiei.

Cine poate beneficia de tratamentele bariatrice?

Există o serie de criterii pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale de tratare a obezităţii.

Acestea pot include un IMC de peste 40 sau de 35-40 sau existenţa unor complicații ale sănătăţii care s-ar putea îmbunătăți odată cu pierderea în greutate. Este, de asemenea, important că pacienții vor trebui să se angajeze la schimbări sănătoase ale stilului de viaţă pe termen lung și după operație, cum am evidenţiat mai sus.

Studiile clinice recente au arătat că, de pildă, în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip 2 și obezitate, chirurgia metabolică este mai eficientă decât orice altă terapie disponibilă, spune Rubino.

Aflaţi mai multe despre pacienţii eligibili pentru intervenţiile bariatrice aici.

Cine nu ar trebui să apeleze la chirurgia bariatrică?

Există o serie de factori care pot sublinia că pacienţii nu sunt potriviţi pentru operații bariatrice. Aceştia includ persoanele care nu suferă de obezitate severă sau de complicațiile sale.

Chirurgia bariatrică este în general sigură, dar acest lucru nu înseamnă că este o abordare adecvată sau indicată pentru persoanele care suferă doar de suprpondere sau obezitate simplă.

Pentru astfel de persoane, s-a demonstrat deja că schimbările stilului de viaţă (dietă şi exerciţii fizice) sunt suficiente pentru a împiedica evoluţia spre obezitate.

De asemenea, pacienţii care suferă de obezitate morbidă dar pentru care intervenţiile chirurgicale nu sunt sigure, nu reprezintă candidaţi potriviţi. Printre aceste persoane se numără cele cu alte complicaţii severe de sănătate, cum ar fi cele cu probleme la nivelul inimii care nu ar suporta anestezia generală de pildă. Pe scurt, pacienţii cu obezitate morbidă, dar care nu pot suporta o intervenţie chirurgicală fiindcă le-ar pune viaţa în pericol, nu vor fi candidaţi potriviţi pentru chirurgia bariatrică.

Alte persoane nepotrivite pentru intervenţiile chirurgicale bariatrice sunt cele care au condiţii de sănătate care nu se potrivesc cu cerinţele nutriţionale de după operaţii.

Medicul a concluzionat spunând că „chirurgia bariatrică poate modifica absorbția anumitor vitamine și micronutrienți, astfel încât pacienții trebuie să ia cu rigurozitate suplimente nutritive pe tot parcursul vieții.”

 

Foto: https://www.hcahealthcare.co.uk

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.