Covid-19 evidențiază felul ȋn care obezitatea afectează organismul ȋn timp real, nu doar pe perioada ȋntregii vieți

Obezitatea este un factor de risc major ȋn cazul infectării cu noul coronavirus.

Ne aflăm ȋn mijlocul celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus, iar răbdarea și capacitatea de autocontrol a fiecăruia dintre noi sunt puse din nou la grea ȋncercare. Cu multă grijă față de noi ȋnșine și față de cei din jur ȋnsă, vom trece cu bine peste această perioadă.

Pe de altă parte, pandemia a poziționat din nou epidemia de obezitate în lumina reflectoarelor, dezvăluind că această afecțiune nu este doar o boală care dăunează pe termen lung, care cauzează efecte nocive pe parcursul vieții, ci și una care poate avea efecte acute devastatoare, efecte de moment care pot fi observate ȋn timp real. Acest subiect tocmai a fost dezbătut de diverse publicații din afara țării.

Coronavirusul profită de obezitate

Mai multe studii recente au subliniat faptul că acest virus „profită” de obezitate, o afecțiune pe care sistemul nostru de sănătate, precum și multe altele din ȋntreaga lume nu au putut-o ține sub control.

Obezitatea se dezvoltă din ce ȋn ce mai mult la nivel planetar din diverse cauze care includ sedentarismul, o lipsă de educație ȋntr-ale alimentației și lipsei unui stil de viață sănătos. Pandemia a condus la munca de acasă, fapt care favorizează dezvoltarea unui stil de viață și mai sedentar comparativ cu cel pe care lumea l-a avut până acum.

Potrivit ultimelor studii, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor raportează că 73% dintre asistenții medicali care au fost spitalizați din cauza Covid-19 aveau și obezitate. Studiul s-a desfășurat ȋn 13 state din SUA.

Mai mult decât atât, un alt studiu important a relevat faptul că un vaccin pentru coronavirus ar putea avea eficacitatea scăzută ȋn cazul persoanelor care suferă de obezitate.

Obezitatea este corelată cu un răspuns imun mult slăbit la Covid-19, iar cercetătorii își fac griji că ar putea, de asemenea, să afecteze eficacitatea vaccinului.

Obezitatea cauzează probleme mai mari decât s-a crezut inițial

Inițial, medicii au afirmat faptul că obezitatea creștea riscul de a dezvolta Covid-19, boala provocată de noul coronavirus.

Acum, analize mai noi dovedesc faptul că obezitatea face mai mult decât să crească riscul de a dezvolta o simptomatologie mai severă, conducând chiar la deces; aceasta poate chiar crește riscul de infectare cu noul coronavirus.

Este important de menționat și faptul că ȋn martie 2020, studiile observaționale au remarcat hipertensiunea, diabetul și bolile coronariene ca fiind cele mai frecvente alte afecțiuni – sau comorbidități ale pacienților cu simptome severe provocate de Covid-19.

Dar editorii jurnalului Obesity sunt cei care au tras primul semnal de alarmă la 1 aprilie, subliniind că obezitatea s-ar dovedi probabil un factor de risc independent pentru efectele mai severe ale infecției cu Covid-19.

Mai mult decât atât, două studii care au inclus aproape 10.000 de pacienți au arătat că pacienții care au atât Covid-19, cât și obezitate, au un risc mai mare de deces în zilele 21 și 45, comparativ cu pacienții cu un indice de masă corporală normal.

De asemenea, un studiu publicat în septembrie 2020 a raportat rate mai mari de obezitate la pacienții cu Covid-19, care sunt bolnavi critici și necesită intubație.

Importanța tratamentului obezității

Așadar, devine din ce ȋn ce mai evident ca doar aceste câteve exemple de mai sus dovedesc faptul că obezitatea reprezintă un factor de risc enorm, mai ales pe perioada pandemiei. Este un pericol cât se poate de prezent și de clar, iar informarea despre posibile tratamente poate fi cea care salvează vieți ȋn ziua de azi.

Din fericire, există mai multe soluții pentru eliminarea obezității, un subiect extrem de important pentru că poate salva o mulțime de vieți.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.