Microscopia 3D dezvăluie detalii despre răspunsul imun al organismului la obezitate

Obezitatea a devenit deja o adevărată pandemie care afectează din ce ȋn ce mai multe persoane din lume. Combinată cu pandemia de noul coronavirus, aceasta produce o combinație letală, fără doar și poate. Tocmai au apărut noi detalii despre răspunsul pe care ȋl are imunitatea organismului la obezitate.

Cercetătorii care se concentrează pe studiul grăsimii știu faptul că unele țesuturi adipoase sunt mai predispuse la comorbidități legate de inflamație decât altele, dar motivele pentru care se ȋntâmplă aceasta nu sunt bine înțelese. Datorită unei noi tehnici analitice, oamenii de știință au fost ȋn stare să obțină o imagine mai clară asupra microambientelor găsite în țesutul adipos asociat cu obezitatea.

Importanța noii descoperiri

Această descoperire poate dezvălui mult mai clar motivele pentru care unele țesuturi adipoase sunt mai predispuse la inflamații, cauzând boli precum diabetul de tip 2, cancerul și diverse tulburări cardiovasculare. Mai mult decât atât, descoperirea va ajuta la crearea unor terapii medicamentoase inovatoare pentru tratarea obezității ȋn viitor.

Potrivit ultimelor noutăți, ȋntr-un nou studiu, profesorii de bioinginerie de la Universitatea din Illinois Urbana Champaign, Andrew Smith și Mark A. Anastasio, profesorul de fiziologie moleculară și integrativă Erik Nelson și profesorul de științe nutriționale Kelly Swanson detaliază utilizarea noii tehnici la șoareci. Rezultatele au fost publicate în revista Science Advances.

Inflamația ȋn țesutul adipos

Este important de menționat faptul că inflamația în țesutul adipos se prezintă ca niște complexe rotunde ale țesutului inflamator.

Studiile anterioare au arătat că grăsimea corporală ce conține aceste structuri este asociată cu rezultate mai slabe ale obezității și ale tulburărilor metabolice asociate, raportează studiul menționat mai sus. Anterior utilizării noilor tehnologii, cercetătorii erau limitați la utilizarea de felii 2D de țesut și microscopie tradițională, limitând ceea ce cercetătorii ar putea afla despre ele.

De data aceasta ȋnsă, echipa a combinat un tip special de microscopie care folosește mai degrabă o foaie de lumină 3D decât un fascicul – aceasta este o tehnică de curățare a grăsimii.

Experții au concluzionat că, folosind noua tehnică, se poate determina volumul structurilor menționate mai sus, numărul specific de celule asociate acestora, precum și dimensiunea, geometria și distribuția acestora.

Noi terapii

Smith a afirmat faptul că cercetarea poate duce la noi terapii medicamentoase și la noi modalități de evaluare a sănătății metabolice a pacienților.

„În prezent, știm că unii pacienți sunt supraponderali, dar sunt sănătoși din punct de vedere metabolic, în timp ce alții sunt subponderali și sunt nesănătoși din punct de vedere metabolic”, a spus Smith.

Capacitatea de analiză a mediilor cu țesut adipos la nivel microscopic ar putea evidenția de ce se ȋntâmplă cele descrise mai sus.

Obezitatea are, din fericire, ȋn prezent, o multime de metode de tratament definitiv la care pacienții pot apela cu ȋncredere pentru a-și recupera viața.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.