O proteinǎ mai puțin cunoscutǎ joacǎ un rol important ȋn obezitate și tratamentul acesteia

Un studiu recent, din luna noiembrie (2019), a evidențiat faptul cǎ existǎ o proteinǎ mai puțin cunoscutǎ care joacǎ un rol esențial ȋn obezitate și probleme metabolice.

Aceastǎ proteinǎ menționatǎ mai sus abundǎ ȋn grǎsime iar fǎrǎ ea, corpul nostru nu poate gestiona ȋntr-un mod optim glucoza și insulina.

Rezultatele neașteptate legate de aceastǎ proteinǎ prezentǎ ȋn țesutul adipos au deschis practic o nouǎ ușǎ spre o mai bunǎ ȋnțelegere a obezitǎții și a metabolismului uman.

Aceastǎ descoperire importantǎ a fost menționatǎ ȋn 20 noiembrie în revista Nature și ar putea aduce noi soluții pentru abordarea obezității și, probabil, a multor alte boli.

Cȃteva detalii despre proteina de semnalizare PGRMC2

Proteina de semnalizare este cunoscută sub numele de PGRMC2 nu a fost studiată cu prea mare interes sau intensitate pȃnǎ acum.

Denumirea sa provine de la „componenta 2 a membranei receptorului de progesteron”. Proteina a fost detectatǎ în uter, ficat și în mai multe zone ale corpului.

Laboratorul expertului Enrique Saez a descoperit că proteina abundǎ cel mai mult în țesutul adipos – în special în grăsimea brună – acea grǎsime care transformă alimentele în căldură pentru a menține temperatura corpului. Laboratorul a devenit interesat de funcția sa.

Echipa de experți a continuat cercetǎrile care, cu o vreme ȋn urmǎ, arǎtaserǎ deja cǎ aceastǎ proteinǎ elibereazǎ o moleculǎ importantǎ numitǎ „heme.” Se pare cǎ heme deține un rol semnificativ în organism.

Aceastǎ moleculǎ conține fier și călătorește în celule pentru a permite procese vitale, cum ar fi respirația celulară, proliferarea celulelor, moartea acestora și ritmurile circadiene.

Folosind tehnici biochimice și analize avansate ale celulelor, Saez și echipa sa au descoperit că PGRMC2 este un fel de supraveghetor pentru molecula heme, încapsulând-o și transportând-o din mitocondria celulei, unde este creatǎ, către nucleu, unde ajută la îndeplinirea funcțiilor importante.

Fǎrǎ supraveghetorul mai sus menționat, molecula heme ar reacționa și ar distruge tot ce gǎsește ȋn cale, potrivit studiului.

Legǎtura cu obezitatea

Laboratorul a efectuat studii pe șoricei și rezultatele au arǎtat faptul cǎ fără PGRMC2 în țesuturile lor adipoase, șoarecii care au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi au devenit intoleranți la glucoză și insensibili la insulină – simptome caracteristice ale diabetului și ale altor boli metabolice.

Pe de altǎ parte, șoarecii diabetici care sufereau de obezitate au fost tratați cu un medicament pentru a activa funcția PGRMC2. Aceștia au arătat o îmbunătățire substanțială a simptomelor asociate diabetului.

Ca o concluzie, „starea șoarecilor s-a ȋmbunǎtǎțit, aceștia devenind mai toleranți la glucoză și mai puțin rezistenți la insulină”, ​​spune Saez.

Saez a mai spus faptul cǎ „modularea activității PGRMC2 în țesutul adipos poate fi o abordare farmacologică utilă pentru refacerea unora dintre efectele grave pe care le are obezitatea asupra sănătății.”

Toate aceste rezultate evidențiazǎ o deschidere spre o abordare inovativǎ pentru tratamentul obezitǎții.

 

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.