Obezitatea este corelată cu o rată mai mare a mortalității comparativ cu fumatul

Ultimele studii ȋn domeniu au demonstrat faptul că obezitatea are o rată mai mare a mortalității comparativ cu fumatul. Iată ce spun despe acest subiect ultimele cercetări.

Campaniile de sănătate publică din Marea Britanie care abordează pericolele la care individul se expune din cauza fumatului au avut un succes enorm, potrivit cercetărilor, dar există un mare minus ȋn toată această victorie: a fost ȋnlocuit un viciu cu un altul – mâncatul ȋn exces.

Potrivit ultimelor raporate, cercetătorii estimează acum că, din 2014, obezitatea și excesul de grăsime corporală au contribuit la mai multe decese în Anglia și Scoția decât fumatul.

Rata obezității este ȋn creștere

Ratele fumatului au scăzut de la 20,2% din populația adultă din Marea Britanie în 2011 la 14,1% în 2019, în timp ce ratele obezității au crescut de la 15% în Anglia în 1993 la 28% în 2019.

„Deci, acest lucru nu a fost deloc un rezultat surprinzător”, a spus autorul principal al studiului, dr. Frederick Ho, de la Universitatea din Glasgow. „Încercăm doar să cuantificăm când a avut loc [încrucișarea] sau dacă se va întâmpla în viitorul apropiat.”

Pentru a calcula decesele care ar putea fi atribuite fumatului, obezității și excesului de grăsime corporală, cercetătorii au colectat date despre 192.239 adulți colectate între 2003 și 2017 ca parte a sondajelor de sănătate pentru Anglia și Scoția.

Participanții a căror vârstă medie a fost de 50 de ani și-au raportat obiceiurile legate de fumat, iar intervievatorii sau asistentele medicale au măsurat înălțimea și greutatea lor. Cercetătorii au combinat aceste date cu estimări ale riscului de deces din cauza fumatului sau a obezității și a excesului de grăsime corporală.

Rata deceselor cauzate de fumat a scăzut, iar cea a celor provocate de obezitate a crescut

Per ansamblu, cercetătorii au calculat că decesele cauzate de viciul fumatului ȋn prezent sau anterior ȋn timpul vieții, au scăzut de la 23,1% din total în 2003 la 19,4% în 2017. Pentru decesele atribuite obezității și excesului de grăsime corporală, ratele au crescut de la 17,9% în 2003 la 23,1% în 2017.

Această ȋncrucișare a avut loc în 2013 și, începând cu 2014, excesul de grăsime corporală și obezitate a eclipsat fumatul ca fiind un factor care contribuie la decese, decalajul crescând în mod constant, au spus autorii în revista BMC Public Health.

S-a mai constatat și faptul că ȋn timp ce tendințele populației studiate sunt, în general, în aceeași direcție, în rândul grupurilor de vârstă mai în vârstă, încrucișarea a avut loc mai devreme, deci decalajul este acum mai mare.

Mai mult decât atât, s-a demonstrat și faptul că tendința a fost mai pronunțată la bărbați față de femei, deoarece bărbații tind să prezinte un risc mai mare de deces din cauza obezității și există mai mulți bărbați supraponderali decât femei.

Obezitatea reprezintă una dintre cele mai grave comorbidități ale COVID-19, de asmenea, lucru care nu poate fi trecut cu vederea ȋn vremurile grele ȋn care trăim. De aceea este impetuos necesar ca obezitatea să fie tratată sau, și mai bine prevenită.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.