Despre obezitatea Informații medicale / Articole 30/09/2020
Obezitatea poate limita eficacitatea medicamentelor antiaritmice
Se pare că obezitatea poate afecta eficacitatea tratamentului fibrilaţiei atriale, potrivit unui studiu stiințific recent.
Fibrilația atrială (FA) reprezintă cel mai frecvent tip de afecţiune a inimii care implică bătăi neregulate și este asociată cu o mortalitate crescută. La fel, epidemia mondială de obezitate este şi aceasta asociată cu un risc mare de mortalitate dacă este lăsată netratată.
Potrivit ultimelor studii, experţii au identificat o legătură cauzală între obezitate și AF, dar mecanismul care stă la baza modului în care contribuie obezitatea la aritmia cardiacă este încă necunoscut.
Un nou studiu analizează eficacitatea tratamentului pentru FA în cazul pacienţilor cu obezitate
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Illinois din Chicago este primul care a reuşit să evidenţieze faptul că unele medicamente antiaritmice utilizate pentru a trata FA sunt mai puțin eficiente la pacienții obezi. Rezultatele acestui studiu extrem de important au fost publicate în jurnalul JAMA Cardiology.
Dr. Dawood Darbar a fost autorul principal al studiului şi a evidenţiat faptul că răspunsul la tratamentul modern cu medicamente antiaritmice pentru FA este extrem de variabil, fiind diferit de la un pacient la altul. Mai mult, acesta este imprevizibil, iar selecția medicamentelor depinde de medicul curant.
Acesta a sublliniat faptul că, din păcate, nu există un ghid clar care să sugereze dacă medicamentele de clasă I (acelea care funcționează pe canalele de sodiu din inimă pentru a regla bătăile inimii) sau medicamentele de clasa a III-a (cele care vizează canalele de potasiu) funcționează cel mai bine în cazul unor anume clase de pacienţi.
Până acum, se presupunea faptul că ambele tipuri de medicamente antiaritmice au avut o eficacitate similară în prevenirea reapariţiei FA.
Diferenţe ale rezultatelor în cazul tratamentului pentru FA
În cardul unui studiu recent, Darbar și colegii săi au arătat că tratamentul medicamentos de clasa I a demonstrat rate crescute de reapariţie a afecţiunii FA la pacienții obezi în comparație cu pacienții care nu sufereau de obezitate. Mai clar, aproximativ 30% dintre pacienții obezi au avut parte de o redezvoltare a FA, comparativ cu doar 6% dintre pacienții care nu sufereau de obezitate.
S-a mai consemnat şi faptul că acest efect nu s-a observat la pacienţii care au fost trataţi cu medicamentele din clasa a III-a. Experţii au efectuat studiile şi pe şoricei şi rezultatele au fost aceleaşi.
Noi oportunităţi de tratament a pacienţilor cu FA şi obezitate
Aceasta a fost prima dată când s-a demonstrat faptul că există un răspuns diferențial la medicamentele antiaritmice utilizate pentru tratamentul FA, potrivit lui Darbar, profesor și șef de cardiologie la Colegiul de Medicină.
Acesta a mai afirmat şi faptul că 50% dintre pacienţii săi care suferă de FA suferă, de asemenea, şi de obezitate.
Studiul a oferit noi oportunităţi pentru a determina dacă obezitatea este un factor care poate altera răspunsul pacientului la tratamentul medicamentos pentru tratamentul FA.
Ca o concluzie, studiul oferă experţilor informaţii vitale pe care medicii le pot utiliza în stabilirea tratamentului pentru FA în cazul pacienţilor care suferă de obezitate.