Despre obezitatea Informații medicale / Articole 07/09/2021
Obezitatea şi supraponderea amplifică efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului
Un studiu recent a analizat datele medicale provenind de la circa o jumătate de milion de persoane. Studiul a constatat faptul că supraponderea şi obezitatea amplifică considerabil efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului. Iată cele mai importante informaţii legate de acest subiect.
Obezitatea reprezintă o pandemie în sine, pandemie care şi-a demonstrat gravitatea mai ales corelată cu pandemia de coronavirus în mijlocului căreia ne aflăm de mai mult de un an de zile.
Obezitatea a devenit chiar mai periculoasă decât viciul fumatului, după cum am dezbătut deja subiectul în articole anterioare. Nu demult, am evidenţiat faptul că potrivit ultimelor rapoarte, cercetătorii estimează acum că, din 2014, obezitatea și excesul de grăsime corporală au contribuit la mai multe decese în Anglia și Scoția decât fumatul.
„Ratele fumatului au scăzut de la 20,2% din populația adultă din Marea Britanie în 2011 la 14,1% în 2019, în timp ce ratele obezității au crescut de la 15% în Anglia în 1993 la 28% în 2019,” subliniau datele menţionate în studiul amintit mai sus.
Obezitatea/supraponderea şi consumul de alcool
Revenind la tema pe care o vom dezbate în acest articol – consumul de alcool de către persoanele supraponderale sau care suferă de obezitate – studiul menţionat la începutul articolului a analizat datele a pestee 500 de milioane de persoane.
Printre concluziile studiului s-a numărat faptul că acele persoane din grupul supraponderal sau obez care au băut alcool s-au dovenit a avea un risc crescut de boli la nivelul ficatului, comparativ cu participanţii dintr-un interval de greutate sănătos care au consumat aceleaşi cantităţi de alcool.
S-a demonstrat că chiar şi pentru persoanele care au băut în conformitate cu normele de sănătate privind alcoolul, participanții clasificați ca obezi au avut un risc cu peste 50% mai mare de boli hepatice.
Este important de menţionat faptul că informațiile au fost examinate de la 465.437 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, cu detalii medicale și de sănătate colectate pe o perioadă medie de 10,5 ani. Constatările în urma studiului au fost publicate în Jurnalul European de Nutriție Clinică.
Autorul principal al studiului, Dr Elif Inan-Eroglu, a afirmat următoarele: cele mai recente date sugerează două din trei persoane – sau 67 la sută din populația australiană – se află în intervalul supraponderal sau obezitate; aceasta este evident o problemă foarte actuală.
Alt lucru important de menţionat este acela că cercetătorii au analizat datele privind participanții clasificați ca supraponderali/obezi pe baza indicelui lor de masă corporală (IMC) și a circumferinței taliei, a consumului de alcool auto-raportat conform ghidurilor de alcool din Marea Britanie și a incidenței bolilor hepatice.
Concluzia principală a studuilui prezentată de News Medical Life Sciences a fost următoarea: Persoanele cu supraponderalitate sau obezitate care au consumat băuturi alcoolice peste recomandările privind alcoolul au avut un risc cu 50% mai mare de a dezvolta boli hepatice, comparativ cu participanții la greutate normală care au consumat alcool la același nivel.
Obezitatea este o afecţiune care nu trebuie trecută cu vederea, deoarece poate provoca diminuarea calităţii vieţii. Din fericire, există o mulţime de tratamente definitive ale acestei probleme extrem de severe de sănătate.