Obezitatea și vaccinul anti-coronavirus: Vaccinul Pfizer-BioNTech evidențiază o eficiență ridicată și la persoanele care suferă de obezitate

Există o mulțime de idei controversate legate de vaccinul anti-coronavirus care circulă atât ȋn mediul online, cât și offline, ȋnsă un lucru rămâne cert: un vaccin are putea conduce la diminuarea numărului de decese provocate de noul tip de coronavirus.

Am analizat deja situația persoanelor care suferă de obezitate și evidențiat studii diverse care au arătat faptul că obezitatea crește riscul de deces provocat de Covid-19 cu aproximativ 50%. The Guardian a prezentat chiar și un grafic care evidenția problemele majore pe care le poate cauza obezitatea pe perioada acestei pandemii.

„Indivizii care suferă de obezitate sunt, de asemenea, mai predispuși să aibă probleme fizice care fac mai dificilă lupta cu boala, precum apneea în somn care crește hipertensiunea pulmonară sau un indice de masă corporală care face intubarea lor în spital mai dificilă”, potrivit mai multor experți.

Vaccinul anti-coronavirus și obezitatea

Se pare ca potrivit ultimelor noutăți, vaccinul produs de Pfizer și BioNTech este capabil să ofere o protecție puternică ȋmpotriva Covid-19 – acest lucru se ȋntâmplă pe parcursul a 10 zile de la prima doză administrată pacienților, potrivit notelor publicate de curând de Food and Drug Administration.

Pe parcursul lunii noiembrie, cele două companii menționate mai sus au anunțat faptul că vaccinul produs de ele are o eficacitate de 95%; acest lucru era valabil după două doze administrate la distanță de 3 săptămâni. Alte analize mai noi se pare că au demonstrat faptul ca această protecție ȋncepe mai devreme. A fost evidențiat faptul că vaccinul a funcționat foarte bine, independent de vârstă, greutate sau rasă.

Mai mult decât atât, se pare că vaccinul și-a dovedit eficacitatea chiar și la persoanele obeze, cele care prezintă un risc crescut de a dezvolta Covid-19, potrivit The New York Times.

Ȋn SUA, persoanele obeze sunt prioritare

Se pare că ȋn SUA, se ia ȋn considerare faptul ca persoanele care suferă de obezitate și manifestă un risc crescut pentru dezvoltarea Covid-19 ar putea să se afle printre primele care vor primi vaccinul.

„Obezitatea a fost ignorată cel mai mult timp și supraponderalitatea a fost complet ignorată”, a spus Barry Popkin, cercetător în domeniul obezității la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill. Ambele afecțiuni sunt analizate ȋn acest moment.

Agenția a stabilit deja patru grupuri care ar trebui luate în considerare pentru prioritizarea vaccinului: personalul din sănătate, lucrătorii din industriile esențiale și critice, adulții în vârstă și persoanele cu anumite condiții medicale subiacente – inclusiv „obezitatea severă”.

Rămâne de văzut care sunt deciziile finale și ȋn România legate de acest subiect.

Argumente ale specialiștilor

S-a mai menționat și faptul că dovezile indică excesul ponderal ca fiind un factor de risc mai mare decât orice altă comorbiditate individuală.

Potrivit specialiștilor, acest lucru se datorează faptului că persoanele care sunt supraponderale sau obeze au mai multă grăsime corporală – aceasta se pare că este mai „ospitalieră” comparativ cu alte țesuturi cu coronavirusul. Persoanele obeze sau supraponderale suferă și de o capacitate pulmonară redusă.

Pentru persoanele obeze, riscul de mortalitate și morbiditate provocat de gripă este cauzat cel mai probabil de o afectare puternică a răspunsului imun.

Obezitatea reprezintă o problemă extrem de gravă de sănătate, cu sau fără noul coronavirus prezent ȋn viețile noastre. Există ȋnsă diverse metode de tratament definitiv a acestei probleme, iar medicul specialist va decide ȋmpreună cu pacientul care este cea mai bună soluție personalizată.

 

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.