Pierderea în greutate diminuează riscul pentru cancer de piele

Este cunoscut faptul că obezitatea este un factor declanşator pentru multe tipuri de cancer. Un studiu nou care a implicat analizarea a mai mult de 2000 de pacienți care au beneficiat de chirurgia bariatrică a fost publicat în mai 2018 şi a relevat rezultate uimitoare privind legătura dintre eliminarea excesului de greutate şi cancerul de piele.

Cancerul de piele este unul dintre cel mai des ȋntâlnite tipuri de cancer. Doar ȋn 2014, au fost aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer ȋn SUA şi până la finele acestui an este estimat că numărul va depăşi, din păcare, 90.000. Înțelegerea factorilor de risc din spatele fiecărui tip de cancer este esențială ȋn efortul de a minimaliza riscul populației la o scară mai mare.

Obezitatea a fost deja confirmată ca fiind un factor de risc pentru mai multe tipuri de cancer inclusiv cancerul de colon, rinichi, colorectal, pancreatic, de ficat şi al endometrului. Cel mai evident risc care ar putea conduce la cancerul de piele, este bineȋnțeles, expunerea la razele solare fără protecție aplicată ȋn prelabil. Se pare ȋnsă că şi obezitatea ar putea avea un rol important ȋn declanşarea cancerului de piele.

Oamenii de ştiință au făcut investigații pentru descoperirea rolului pe care ȋl care obezitatea ȋn riscul melanomului, o formă rapidă de dezvoltare a cancerului de piele.

Obezitatea şi melanomul

Studiile anterioare au demonstrat faptul că obezitatea creşte riscurile şi rata de dezvoltare a melanomului. Acest studiu recent amintit anterior a urmărit ȋnțelegerea felului ȋn care pierderea ȋn greutate ar putea reduce riscurile de dezvoltare a cancerului de piele.

Magdalena Taube a condus echipa de cercetători de la Universitatea Gothenburg din Suedia şi a evidențiat rezultatele ȋn cadrul Cogresului European pe tema obezității care a avut loc ȋn Viena.

Pentru a examina legătura dintre obezitate, pierdere ȋn greutate şi melanom, experții au prelevat date de la pacienți obezi pentru a studia rezultatele chirurgiei bariatrice comparativ cu alte tratamente pentru obezitate.

Pacienții care au beneficiat de chirurgie pentru tratamentul obezității şi ceilalți au fost analizați din punct de vedere al vârstei, sexului, măsurători corporale, trăsături ale personalității şi factori de risc cardiovascular.

Pe scurt, rezultatele studiului au demonstrat că acei pacienți care au beneficiat de chirurgia bariatrică au avut un risc mai mic de dezvoltare a melanomului ȋn următorii 18 ani.

Riscul cancerului de piele reduse cu 61%

Comparativ cu alți pacienți din grupul de control, persoanele care au beneficiat de chirurgia bariatrică au manifestat o scădere cu 61% a riscului de dezvoltare a melanomului malign şi un risc cu 42% mai scăzut pentru dezvoltarea tuturor tipurilor de cancer de piele.

Studiul a descoperit că, pe termen lung, chirurgia bariatrică a redus riscul de dezvoltare a melanomului malign.

 

Mai multe despre chirurgia bariartica gasiti aici.

 

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.