Despre obezitatea Informații medicale / Articole 12/07/2017
Programul cu cinci mese zilnice regulate este asociat cu un risc redus de dezvoltare a obezităţii
Consumând zilnic cinci mese la ore regulate, putem preveni supraponderea şi apariţia obezităţii.
Conform cercetărilor efectuate în cadrul unui studiu finlandez cu aproximativ 4000 de participanţi, urmarea unui tipar de câte cinci mese zilnice consumate la aceleaşi ore poate preveni apariţia obezităţii în cazul adolescenţilor.
Consumând cinci mese în fiecare zi, micul dejun, prânzul, cina şi două gustări, chiar şi persoanele cu predispoziţie genetică pentru obezitate nu au avut un IMC mai mare decât cel normal, în urma studiului.
Colectarea informaţiilor legate de participanţii la studiu a început din stadiul prenatal, apoi participanţii au fost urmăriţi până la vârsta de 16 ani. Scopul studiul a constat în identificarea factorilor de risc timpurii asociaţi cu dezvoltarea obezităţii, în investigarea asocierilor frecvenţei meselor zilnice cu obezitatea şi cu sindromul metabolic şi examinarea felului în care frecvenţa meselor zilnice ar putea modifica efectele genetice legate de obezitate.
Potrivit rezultatelor studiului, urmărirea strictă a unui tipar care include cinci mese zilnice şi regulate a fost asociat cu un risc diminuat de apariţie a supraponderii şi de dezvoltare a obezitaţii în cazul ambelor sexe şi, deopotrivă, cu un risc scăzut de apariţie a obezităţii abdominale în cazul băieţilor. Mai mult decât atât, un astfel de tipar cu cinci mese regulate zilnice a atenuat efectul de creştere a IMC-ului din cauze genetice. Lipsa micului dejun, în schimb, a fost asociată cu un IMC crescut şi cu o mai mare circumferinţă a taliei.
Părinţii care suferă de obezitate stimulează creşterea riscului pentru copil
Acumularea unui număr mai mare de 7 kilograme în exces de către mamă pe perioada primelor 20 de săptămâni de sarcină creşte riscul dezvoltării obezităţii în cazul fătului. Oricum, obezitatea maternă înaintea sarcinii s-a dovedit a fi un factor de risc mult mai semnificativ decât acumularea excesului de greutate în timpul sarcinii.
Obezitatea paternală înainte de sarcină este aproape la fel de importantă precum obezitatea maternală dinainte de sarcină ca factor de risc pentru dezvoltarea obezităţii de către copil pe perioada adolescenţei sale. Riscul pentru dezvoltarea obezităţii a fost considerabil mai mare în cazul adolescenţilor care aveau ambii părinţi cu un IMC de 25 sau mai mare pe perioada celor 16 ani de urmărire.
Dr. Anne Jaakskelainen, cea care a prezentat rezultatele testului în lucrarea sa de doctorat de la Universitatea din Finalnda de est, a afirmat faptul că rezultatele subliniază importanţa abordării problemei de către întreaga familie pentru prevenirea obezităţii infantile. Mai mult decât atât, este importantă şi conştinetizarea faptului ca efectele factorilor genetici favorizanţi pentru obezitate pot fi modificate şi combătute prin modificarea stilului de viaţă şi printr-o simplă urmare a acestui tipar care presupune consumul a cinci mese zilnice regulate.
Articolul original a fost publicat în International Journal of Obesity – Jurnalul internaţional al obezităţii, International Journal of Obstetrics and Gynaecology – Jurnalul internaţional de obsetrică şi ginecologie, în Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases – Afecţiunile de nutriţie, metabolism şi cardiovasculre şi în PLOS One.