Tratamentul kinetoterapeutic pentru obezitate şi suprapondere

Supraponderea şi obezitatea pot fi atenuate cu ajutorul unui program adecvat de kinetoterapie. Kinetoterapia urmăreşte efectuarea exerciţiilor fizice realizate individual, pentru fiecare pacient, ȋn parte.

Obiectivele kinetoterapiei pentru persoanele supraponderale şi care suferă de obezitate:

Tratamentul prin kinetoterapie este alcătuit dintr-un set de exerciţii cardio, pentru reducerea cantităţii grăsimilor şi a apei din corp şi exerciţii pentru tonifierea muşchilor. Acestea vor avea o intensitate mică, la ȋnceput, pentru o ardere treptată a lipidelor, iar aceasta va creşte, progresiv, pentru arderea glucidelor.

Se recomandă ca exerciţiile fizice să fie efectuate timp de minim 30 de minute, de trei ori pe săptămână.

Pierderea kilogramelor ȋn plus este un proces anevoios, greu de realizat şi mai greu de menţinut. Este indicată slăbirea ȋn trepte, adica perioade de slăbire de 3 luni care se vor alterna cu perioade de menţinere a greutăţii de aproximativ 3-6 luni, nefiind recomandată o slăbire mai mare de 0,75 kg, săptămânal. O pierdere mai mare a greutăţii reprezintă un efort cardiac prea mare şi nu va putea fi menţinută mult timp.

Principiile kinetoterapiei care trebuie luate ȋn considerare sunt:

Pentru supraponderali şi obezi, programul kinetoterapeutic conţine trei etape: lipolitică, musculopoetică şi de ȋntreţinere.

Etapa lipolitică

Prima etapă cuprinde exerciţii fizice cu o intensitate ȋn creştere care vor avea drept efect arderea depozitelor adipoase. Ritmul de efectuare a exerciţiilor va fi unul ascendent, acestea fiind intercalate de pauze. Grupele musculare lucrate vor fi cât mai mari şi exerciţiile se vor executa din poziţii distincte, astfel ȋncât centrul de greutate să se modifice ȋn permanenţă.

Exerciţiile vor combina efortul muscular isometric cu cel izotonic, putând fi efectuate exerciţii libere şi care utilizează aparate.

Etapa va urmări şi o reconstrucţie corporală, altfel existând riscul ca pierderea rapidă ȋn greutate să conducă la dezvoltarea ridurilor sau a faldurilor de piele inestetice din cauza lipsei de suport a tegumentelor.

Etapa musculopoetică

Aceasta vizează dezvoltarea musculaturii abdomenului, a spatelui, a toracelui şi a membrelor.

Exerciţiile vor avea o amplitudine mare, se vor executa ȋn ritm lent, cu tensiuni finale. Durata lor este medie şi se recomandă exerciţii analitice cu o suprafaţă destul de mare de sprijin. Acestea vor ȋntări musculatura şi vor reduce riscul de forme inestetice.

 Senzaţia de stagnare ȋn greutate specifică acestei etape este una falsă, deoarece greutatea grăsimii pierdute este sub cea a masei musculare care a fost căştigată.

Etapa de ȋntreţinere

Acum se urmăreşte păstrarea rezultatelor care s-au obţinut ȋn etapele anterioare şi prevenţia reapariţiei surplusului de kilograme. Exerciţiile vor fi de ȋntreţinere, executate ȋn aer liber sau la aparate. Se poate practica un sport, la alegere.

Această ultimă etapă are ȋn vedere menţinerea unei greutăţi corporale şi a tonusului muşchilor. Efortul va scădea treptat, fiind ȋnlocuit de exerciţii de relaxare şi de respiraţie.

Kinetoterapia reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de pierdere a surplusului de masă adipoasă şi de menţinere a greutăţii, exerciţiile putând fi efectuate şi după tratamentele chirurgicale pentru obezitate.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.