Despre obezitatea Informații medicale / Articole 27/02/2020
Trei factori care prezic riscul unui copil de-a dezvolta obezitate pȃnǎ la vȃrsta adolescenței
Potrivit ultimelor cercetǎri, existǎ trei factori simpli pot prezice dacă un copil este susceptibil să fie supraponderal sau obez până la adolescență: indicele de masă corporală al copilului (IMC), IMC-ul mamei și nivelul de educație a mamei.
Studiul pe care l-am menționat mai sus a fost publicat în Jurnalul Internațional al Obezității și a descoperit faptul că acești trei factori au prezis dacă copiii analizați au dezvoltat probleme de greutate sau dacǎ le-au rezolvat până la vârsta de 14-15 ani. Mai este important de menționat faptul cǎ rezultatele studiului au o precizie de aproximativ 70%.
Aceastǎ analizǎ a subliniat faptul cǎ unul din patru adolescenți australieni este supraponderal sau obez. Acest lucru înseamnă că este probabil să devinǎ obezi la vârsta adultă, fapt care le pune în pericol sǎnǎtatea cu un risc mai mare pentru a dezvolta boli de inimă, diabet, Alzheimer și cancer.
Analizarea tuturor celor trei factori menționați mai sus ar putea sprijini medicii ȋn procesul important de direcționare a diverselor metode de prevenție și tratament cǎtre copiii cu un risc mai crescut de-a dezvolta obezitate mai tȃrziu ȋn viațǎ.
Medicii de familie sunt destul de bine pregǎtiți atȃt ȋn ceea ce privește prevenirea cȃt și tratamentul supraponderii și al obezitǎții. Dar, din pǎcate destul de puțini pǎrinți ȋși fac timp pentru consultul medical atȃt pentru ei, cȃt și pentru cei mici, iar eventualele probleme legate de greutate sun descoperite ȋn cadrul unui consult medical care are la bazǎ o altǎ cauzǎ, nu greutatea pacientului.
De regulǎ, medicii de familie nu vor oferi tratamente copiilor supraponderali sau obezi care sunt ȋncǎ ȋn creștere și nici nu vor ridica subiectul legat de greutate pentru acei copii care se aflǎ ȋn limite normale privind numǎrul de kilograme, cel puțin nu fǎrǎ un motiv ȋntemeiat.
Desfǎșurarea și rezultatele studiului
Studiul menționat mai sus și-a propus sǎ descopere care sunt acei copii cu greutate normalǎ dar care mai tȃrziu, spre adolescențǎ, vor deveni supraponderali sau obezi. Mai mult, studiul și-a propus și sǎ examineze care din copiii cu o greutate mai mare ȋși vor putea rezovla problemele pȃnǎ la adolescențǎ.
Studiul a anlizat circa 7000 de copii de la vȃrsta de 1-5 ani care au fost urmǎriți pȃnǎ la vȃrsta de 14-15 ani.
Așa cum am menționat mai sus, factorii care au putut prezice dezvoltarea sau rezolvarea unor probleme de greutate ale copiilor analizați ȋn studiu au inclus IMC-ul mamei, IMC-ul copilului și nivelul de educație a mamei.
Una dintre concluziile studiului a fost aceea cǎ, chiar dacǎ pot fi identificați acei copii care vor deveni surpaponderali sau obezi pȃnǎ la adolescențǎ, ȋncǎ lipsesc mǎsuri clare și exacte de prevenție a unor astfel de probleme.
Primele opțiuni viabile vor rǎmȃne intervențiile privind schimbarea stilului de viațǎ, optimizarea dietei copiilor și creșterea activitǎții fizice ȋn detrimentul sedentasismului.