Tulburările de alimentaţie şi perioada Sărbătorilor
Iată câteva sfaturi pentru persoanele care suferă de diverse tulburări de alimentaţie (anorexie, bulimie, etc.), astfel încât şi acestea să se poată bucura de liniştea Sărbătorilor de iarnă.
Crăciunul este mai mult decât o sărbătoare culinară !
Este important de conştientizat faptul că sărbătoarea Crăciunului nu este una care gravitează în jurul mâncării. Într-adevar, masa festivă este nelipsită din orice familie, însă nu aceasta reprezintă scopul principal al acestei perioade.
Persoanele care se simt îngrijorate şi stresate de subiectul alimentaţie, din cauza unor tulburări alimentare pe care le au, ar trebui să nu se concentreze pe astfel de subiecte. Distragerea atenţiei de la acestea poate fi făcută prin înlocuirea sentimentelor de vinovăţie sau agitaţie cu întâlniri cu prietenii şi familia, plimbări, adunări şi jocuri de societate, pregătirea cadourilor de Crăciun sau reluarea comunicării cu rude sau prieteni cu care nu au mai vorbit demult.
În perioada Crăciunului, este uşor să devenim învăluiţi de viaţa casnică, în familie, lucru care pentru persoanele cu anumite probleme, poate deveni de-a dreptul claustrofobic şi stresant, chiar dacă, în alte condiţii, nu ar fi astfel. Menţinerea contactului cu exteriorul este esenţială, din acest motiv.
Negocierile cu familia şi prietenii
Se poate întâmpla ca perioada Sărbătorilor să fie singura din an în care ne reunim cu întreaga familie sau cu vechii prieteni. Însă, pentru persoanele care se luptă cu tulburări de alimentaţie, acestă perioadă poate genera stres din mai multe motive: teama de a fi criticat pentru faptul că mănânci prea mult, diverse comentarii ale rudelor legate de înfăţişare sau de dietă etc.
Persoanele cu astfel de probleme pot dezvolta sentimente de pierdere a identităţii şi de dificultăţi privind controlul. Conştientizarea acestor lucruri şi găsirea unor soluţii de rezolvare a lor semnifică un pas esenţial pentru prevenirea lor.
Alt pas important este reprezentat de susţinerea şi înţelegerea celor din jur aşa că, dacă te lupţi cu astfel de probleme şi temeri, nu te feri să vorbeşti cu familia şi prietenii despre ele, pentru a evita stările tensionate. Este foarte important ca cei din jur să înţeleagă diagnosticul tulburării alimentare şi simptomatologia acesteia, pentru ca, la rândul lor, să poată oferi sprijinul necesar celui care are nevoie de el.
Organizarea şi planificarea din timp a evenimentelor pentru evitarea stresului
Party-urile şi întâlnirile de Crăciun se centrează, de regulă, în jurul unor mese festive, iar acest fapt poate cauza anxietate persoanelor cu probleme de alimentaţie. Este important ca, în cazul în care te regăseşti printre ele, să nu eviţi evenimentele mondene ca o soluţie de ocolire a alimentelor. Rezolvarea problemelor stă, în schimb, în planificarea din timp a unui meniu pe care să îl respecţi în cadrul evenimentului respectiv. Stresul în avans este nociv, iar planificarea din timp a alimentelor de consumat la ocazia în cauză va diminua riscul tensiunii de moment.
Mesele festive în familie
Acasă, este recomandat să vorbeşti cu „bucătarul” care va pregăti meniul de Crăciun, pentru a afla modul în care te poţi adapta la acesta, astfel încât să te poţi bucura liniştit de timpul petrecut cu familia.
Meniul de Crăciun nu trebuie să reprezinte o sursă de stres, fiind recomandată o discuţie cu familia legată de temerile tale şi de felul în care meniul poate fi adaptat, astfel încât să fie unul benefic şi pentru problemele cu care te confrunţi. Iată şi un exemplu: Oare meniul s-au putea adapta în aşa fel încât să fie evitate alimente precum ciocolata? Oare se pot înlocui cartofii prăjiţi cu cei fierţi? S-ar putea înlocui budinca din cremă cu una de fructe? Astfel de compromisuri sunt benefice pentru persoana cu probleme, fiindcă astfel, în cadrul mesei festive, se poate bucura, de asemenea, şi aceasta de diverse feluri de mâncare, fără a stârni comentariile celor din jur.
Comunicarea cu familia şi cu prietenii astfel încât aceştia să înţeleaga problemele cu care te confrunţi reprezintă primul pas pentru menţinerea lor sub control.
Nu uita:
- Planifică meniul în avans şi urmează rutina propusă cu stricteţe.
- Dacă te simţi presat, nu te teme să refuzi politicos. (de pildă, când cineva insistă să guşti din specialitatea cu ciocolată gătită special pentru Crăciun).
- Nu te autosabota în legătură cu planul tău alimentar în cele câteva zile de Sărbatori, pentru a evita sentimentele de regret şi de vinovăţie.
- Înlocuieşte panica cu sprijinul celor din jur.
- Dacă alegi să consumi alcool, nu îl transforma într-un substitut pentru mâncare.
- Nu te izola; alege să împărtăşeşti temerile tale cu cei dragi.
- Nu te înfometa înaintea Sărbătorilor, pentru a putea face excese pe perioada lor.
- Bucură-te de Sărbători, fiindcă ele înseamnă mai mult decât mese festive şi excese culinare; înseamnă bunătate, dăruire şi petrecerea timpului cu cei dragi.
- Concentrează-te pe recuperarea şi pe însănătoşirea ta.