Obezitatea și noul coronavirus: Cele mai importante probleme analizate de experți

Deja nu mai este un secret faptul că obezitatea este una dintre cele mai periculoase comorbidități pentru pacienții care contactează noul coronavirus. Iată una dintre cele mai importante ȋntrebări puse de experți: pacienții cu obezitate au un răspuns hipoactiv sau hiperactiv la coronavirus?

Există o mulțime de dovezi deja care susțin faptul că boala declanșată de noul coronavirus este strâns legată de obezitate.

Estimarea obezității la persoanele care sunt internate ca și cazuri de urgență este dificilă, dat fiind că tratamentul este o prioritate mult mai mare decât evaluarea greutății și înălțimii, potrivit experților. Evaluarea obezității a devenit astfel de-a dreptul vitală.

Într-un studiu complex din Marea Britanie, de exemplu, estimarea obezității pacienților internați de urgență s-a bazat exclusiv pe opinia personalului de asistență medicală, iar într-un altul nu s-au dat date cu privire la modul în care a fost măsurată obezitatea. Așadar, extrapolând, putem să ne gândin că estimările globale cu privire la pacienții cu obezitate infectați cu coronavirus nu sunt neaparat cele mai corecte din cauza acestui fapt.

Un alt aspect extrem de important este dacă obezitatea crește riscul inițial de infecție. Datele din Marea Britanie arată faptul că în rândul persoanelor care au fost testate pozitiv pentru Covid-19, semnificativ mai multe sunt supraponderale, comparativ cu cele cu test negativ.

Mai multe studii au arătat că, odată infecția instalată, obezitatea a sporit dramatic severitatea complicațiilor Covid-19.

O constatare similară s-a observat pentru multe boli infecțioase, inclusiv gripa sezonieră și gripa porcină H1N1 din trecut, unde obezitatea crește foarte mult severitatea simptomelor și riscul de deces.

Răspunsul organismului la Covid-19

Printre metodele de apărare a organismului ȋmpotriva virușilor sau tumorilor se numără două tipuri de celule imune (natural killer, NK și celulele T) iar funcționalitatea acestora este diminuată mult ȋn obezitate.

Este important de menționat și faptul că obezitatea este, de asemenea, asociată cu inflamația cronică, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar este întotdeauna „activat” cu niveluri ridicate de citokine, chiar și în absența agenților patogeni invadatori, cum ar fi virușii sau bacteriile.

Experții continuă să dezbată acest paradox aparent al inflamației crescute conduse de citokine și a activității suprimate a celulelor NK și T; el este văzut în alte condiții, cum ar fi septicemia și procesul de îmbătrânire.

Se pare că această inflamație constantă epuizează sistemul imunitar, iar atunci când apare un virus sau o bacterie, celulele imune nu sunt capabile să răspundă rapid și eficient, permițând virusului să se multiplice foarte energic în plămâni și alte organe.

Boala Covid-19 Covidul a fost asociată cu o „furtună de citokine”, o inflamație rapidă bruscă în cadrul căreia celulele imune produc atât de multe citokine încât atacă propriile celule ale corpului, creând o formă de boală autoimună acută.

Este un fapt știut acela că sistemul imunitar este esențial pentru a ne proteja de Covid-19. Pe de altă parte imunitatea este disfuncțională în obezitate, și o întrebare cheie care rămâne este următoarea: pacienții cu obezitate au un răspuns hipoactiv sau hiperactiv la Covid-19?

Ambele scenarii ar putea determina o severitate crescută a simptomelor bolii, dar opțiunile de tratament ar fi foarte diferite, în funcție de care scenariu este valabil. Experții analizează amănunțit aceste aspecte extrem de importante.

Un singur lucru este cert: faptul că obezitatea cu sau fără noul coronavirus implicat ȋn ecuație este o afecțiune care poate deveni amenințătoare de viață. De aceea, tratamentele pe care le oferă chirurgia bariatrică sunt vitale, la propriu.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.